Reakcije na potpisivanje ugovora o strateškom parnetrstvu o izgradnji i korištenju gornjeg sliva rijeke Drine

28.09.2012.

Zdravko Krsmanović

FOČA – Na jučerašnje potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu o izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine koji je Vlada RS potpisala sa njemačkom kompanijom RVE uslijedile su reakcije iz opštine Foča.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović podsjeća na zaključak SO Foča koji je bio jednoglasan od svih političkih partija od prije godinu dana, da predstavnici Opštine kako izvršna tako i zakonodavna vlast budu maksimalno uključeni u procese zaključenja ugovora i svih pregovora sa strateškim partnerom.

– Nevjerovatno je da neko odlučuje o rijeci Drini, o Foči a da Fočake nije ni informisao. Mi ćemo danas tražiti pod hitno od ministarstva za energetiku da nam dostave ugovor, da bi nam svi elementi ugovora bili poznati, ali ono što je već sada vidljivo to je nagovještaj da je juče potpisivanjem 60 posto rijeke Drine na cijelom toku na području opštine Foča prodato 60 posto Njemcima i to bez ikakve naknade. To upućuje na mnoge stvari koje u ovom momentu nisu dobronamjerne za građane Foče, jer ko to ima pravo da mimo Narodne skupštine RS i mimo građana opštine Foča, zaključuje takve ugovore o prirodnom resursu koje je javno dobro od opšteg interesa. Mi hoćemo gradnju, ali hoćemo da znamo šta su interesi opštine i hoćemo da to radi naša Elektroprivreda Republike Srpske. Ako Elektroprivreda ima 40 posto za četiri hidroelektrane, onda ima sigurno 100 posto za jednu. Buk Bijela je spremna, onda neka Elektroprivreda Republike Srpske počne izgradnju HE Buk Bijela i ima našu punu podršku. Građane Foče ne smije niko zaobilaziti, oni imaju svoja zakonska prava, građani moraju biti uključeni u proces odlučivanja o onome što se njih lično tiče, njihove djece i njihove budućnosti- izjavio je načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.

Kako se od sedamdesetih godina prošlog vijeka Fočacima obećava izgradnja HE BuK Bijela oni baš i ne vjeruju o jučerašnjim najava izgradnje, a mišljenja da li se trebaju graditi hidroelektrane su podijeljenja.