Slavlje u Starom Brodu i Tatinici

Sreten Mitrović - 02. septembra 2012. 058.ba

Put za Stari Bord

ROGATICA – Ono što su predhodne generacije, a i mnogi iz ove sadašnje, smatrali nemogućim, desilo se ovih dana. Uz investiciju Šumskog gazdinstva „Sjemeć“od oko 700.000 maraka i projekat Istraživačko-ravojnog centra Javnog preduzeća „Šume Republike Srpke“ dođe put i njime prvi automobili u Stari Brod sa Starogorskih stijena i litica kanjona lijeve obale Drine. Time je ovo selo, i susjedno Tatinica, jedina dva srpska sela između Višegrada i Srebrenice, dobilo putnu vezu sa Mjesnom zajedniucom Borike i sjedištem naše opštine kojim teritorijalno pripadaju, a najveći dio svojih životnih potreba ostvarivali u Višegradu idući čamcima jezerom ukroćene Drine ili kopnom desnom stranom rijeke od Đurevića preko Prelova.

U čast dolaska puta i prvih automobila u Stari Brod žitelji ovog sela i susjedne Tatinice predvođeni sveštenikom iz Višegrada Draganom Vukotićem i članom MZ Borike iz ovih sela Desimirom Šarencom, prošle subote, 1.septembra, organizovali su skroman prijem za radnike „Romanijaputeva“ sa Sokoca, koji su radove izvodili i predstavnike finansijera ŠG „Sjemeć“.

– Ovo je za ova dva mala sela u kojim su uglavnom staračka domaćinstva istorijski događaj. I sa rogatičke strane otvoreni je Stari Brod kao mjesto u kojem podižemo spomen-kompleks u znak sjećanja na stradanja u ovom selu i susjednim Miloševićima preko 6000 Srba ratne 1942. Oni su bježeći pred ustaškim hordama došli iz pravca kuda je prošla trasa ovoga puta i nažalost ovdje stradali od ustaškog noža i u talasima Drine. I zato velika hvala investitoru i neumornim graditeljima, reče protojerej Vukotić, koji je zbog nemanja adekvatne putne veze sa boričke strane „ordinirajući“ sveštenik u Starom Brodu i Tatinici.

– Za nešto više od godinu dana, koliko je trajala izgradnja ovog puta, urađen je veliki posao. Niz litice Starogorskih stijena sa hiljadu metara nadmorske visine uz 12 selpentina ljutog kremen-kamena i veliki broj propusta svedeno je sedam kilometara ovog puta na 300 metara nadmorske visine. Sa početka radile su najteže mašine bivšeg AD „Stara Gora“, pa kada je ocijenjeno da su one nemoćne, u posao je uvedena mehanizacija „Romanijaputeva“. Bio je ne mali broj mjesta gdje se minama morala trasa krčiti, ali evo uz Božiju pomoć dođosmo do cilja. Ostaje da se sada trasa počisti i saobraćajnom signalizacijom uredi. Iz ovoga će Gazdinstvo imati privrednu korist eksploatacijom šumskog bogatstva, lova i korišćenjem ljekobilja, a putnici namjernici mogu dolaziti, pa i podizati vikendice, u ova atraktivna sela na lijevoj obali Drine, gdje je najšire jezero od Višegrada do Bajine Bašte, koja su uvijek bila „bogu iza leđa“, kazuje direktor „Sjemeća“ Milorad Jagodić, za koga prisutni u Starom Brodu rekoše da je najzaslužniji za dolazak ovoga puta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,