Srbi iz KPZ Foča tvrde da su im prekršena prava

SRNA - 06. septembra 2012. 058.ba

Zatvor u Foči

FOČA – Grupa osuđenih lica za ratne zločine, koja izdržava kaznu u KPZ Foča, upozorava javnost na zloupotrebe Krivičnog zakona BiH, zbog čega su dovedeni u veoma tešku poziciju.

U pismu-peticiji, dostavljenom Srni sa potpisima osuđenika, navodi se da je Sud BiH osudio ukupno 56 lica iz Republike Srpske za djela ratnog zločina, te da se 49 osuđenika nalazi na izdržavanju kazne u Foči.

Svi su osuđeni prema krivičnom zakonu iz 2003. godine i uglavnom prema svima je primijenjena mjera retroaktivnog zakona.

Najsvježiji primjer zloupotrebe Krivičnog zakona jeste pokušaj Kantonalnog tužilaštva Tuzla da optuži i osudi lica srpske nacionalnosti primjenom zakona BiH iz 2003. godine, što do sada nije zabilježeno ni u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH.

Sud BiH je izrekao pravosnažne kazne za 56 lica sa ukupno 904 godine zatvora.

Sva ta lica su blagovremeno podnijela apelacije Ustavnom sudu BiH, a do sada je Sud riješeno tek nekoliko apelacija, i to na štetu apelanata, što znači da ni ostali ne mogu očekivati drugačiji tretman.

Postupak u Ustavnom sudu BiH traje tri do pet godina – upozoravaju osuđenici i dodaju da se iz dosadašnje prakse Ustavnog suda BiH može zaključiti da on podržava nakaradnu primjenu krivičnog zakona BiH prema optuženim licima.

Time Sud ne štiti ustav BiH, koji garantuje ista prava svim građanima, stoji u pismu osuđenika iz KPZ Foča.

Oni navode da su izmanipulisani, prevareni, ojađeni, finansijski oštećeni, jer su uzalud plaćali advokatima za odbranu i izradu apelacija…

Osuđenici ističu da jedino oni, kao pripadnici srpske nacionalnosti osuđeni za ratne zločine, izdržavaju kaznu daleko od stalnog mjesta prebivanja, što nije slučaj sa licima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Takođe, jedino oni, kako navode, nemaju nikakvu pravnu i finansijsku podršku iz bilo kakvih fondova.

Osuđenici navode da su uputili pismo i svoju analizu Narodnoj skupštini Republike Srpske da raspravi ta pitanja po hitnom postupku.

Osuđenici iz KPZ Foča obratili su se molbom za pomoć i trojici advokata: Miodragu Stojanoviću, Dušku Tomiću i Predragu Raduloviću.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: