“Sutjeska” mamac za turiste

Glas Srpske - Radmila Đević - 17. septembra 2012. 058.ba

Trnovačko jezero

FOČA – Nacionalni park “Sutjeska” bogatiji je za novu opremu vrijednu 400.000 maraka, koju je obezbijedilo Ministarstvo prostornog uređenja građevinarstva i ekologije RS iz globalnog Fonda za zaštitu životne sredine.

“Sutjeska” je dobila terensko vozilo “nisan”, traktor sa priključcima, 17 računara, četiri laptopa, aparat za fotokopiranje, projektor i fotoaparate, pomoću kojih će podići turističku ponudu i unaprijediti poslovanje.

Ministar Srebrenka Golić, uručujući ključeve vozila rukovodstvu NP “Sutjeska” najavila je još donacija.

– Namjeravamo da se tehnički i institucionalno ojača “Sutjeska”. Nedavno smo donirali i jedno vozilo za gašenje požara, a do kraja godine računamo da ćemo im obezbijediti i GPS uređaje, pomoći izgradnju osmatračnica i još dodatne tehničke opreme. To je dokaz da Vlada RS iznalazi sve mogućnosti da ne optereti budžet, a da iz grant sredstava pomogne parkovima u RS i šumskim rezervatima. Obezbijedili smo grant sredstva da se za “Sutjesku” i “Kozaru” izradi prostorni plan i to već sprovodimo – rekla je Golićeva, koja je najavila i pomoć lokalnim zajednicama na kojima se nalaze nacionalni parkovi i šumski rezervati.

– Za njih smo obezbijedili grant od 180.000 američkih dolara i već smo odobrili šest projekata, koji se prvenstveno odnose na jačanje i očuvanje biodiverziteta – rekla je Golićeva.

Direktor NP “Sutjeska” Zoran Čančar je rekao da će im uručena oprema biti od velike pomoći.

– Ovo je veliki momenat za nas. Prije svega ćemo zaštititi prirodni prostor i kulturno-istorijsko nasljeđe, kao i ovaj urbani dio parka, koji treba da bude sređen. Osim toga po svim sektorima ćemo dopuniti sve ono što nam je nedostajalo – rekao je Čančar.

NP “Sutjeska” uskoro će dobiti plan upravljanja, koji će dati jasne smjernice u kojem će pravcu ubuduće funkcionisati.

– Vlada RS i resorno ministarstvo ulažu napore da ovaj nacionalni park oživi i dostigne svjetski nivo – istakao je Čančar.

Tunel Čemerno

NP “Sutjeska” imaće koristi i od otvaranja tunela i saobraćajnice preko planinskog prevoja Čemerno, najviše po pitanju povećanja turističkih kapaciteta.

Nadaju se da će im se broj posjetilaca utrostručiti.

Nova trasa puta preko Čemerna na magistralnom putu Gacko – Foča, višemilionske vrijednosti, biće završena do kraja godine i jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u Srpskoj.

Rukovodilac gradilišta Konstantin Tošović potvrdio je da će do kraja septembra u potpunosti biti završen najduži tunel u BiH, poslije čega slijede i drugi završni radovi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,