Sutra akcija “Očistimo zemlju za jedan dan”

08.09.2012.

Očistimo zemlju za jedan dan

INFO – Akcija “Očistimo zemlju za jedan dan”, u okviru koje će volonteri uklanjati divlje deponije u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, biće održana sutra, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Organizatori akcije su ovo ministarstvo, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Udruženje građana “Mozaik prijateljstva”, u saradnji sa opštinama i gradovima u Srpskoj.

Projekat će biti realizovan po uzoru na Estoniju i Sloveniju koje su prve organizovale takvu akciju, a u čišćenju divljih deponija u Republici Srpskoj, očekuje se učešće oko 50.000 volontera.

U saopštenju se navodi da su se u akciju uključila i javna komunalna preduzeća koja odvoz i deponovanje otpada prikupljenog u ovoj akciji neće naplatiti, a preduzeća koja upravljaju lokalnim i regionalnim deponijama neće naplatiti usluge deponovanja otpada.

U većini opština i gradova, volonteri i građani koji žele da učestvuju u ovoj akciji okupiće se ispred mjesnih zajednica.

U Banjaluci volonteri i građani okupiće se u Parku “Mladen Stojanović”, u Prijedoru na Trgu majora Zorana Karlice, u Kneževu na igralištu Osnovne škole, u Bijeljini na gradskom trgu, u Kotor-Varošu ispred Radničkog univerziteta, u Ističnom Sarajavu na Palama na Promenadi, u Šamcu na platou ispred dječijeg vrtića i u Doboju u Gradskom parku.

U svim opštinama/gradovima okupljanja su zakazana u 11.00 časova, kako bi akcija počela istovremeno u cijeloj Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva podsjećaju da se akcija “Očistimo zemlju za jedan dan” istovremeno sprovodi i u Federaciji BiH.

Resorni ministar Srebrenka Golić i zaposleni u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju učestvovaće u akciji čišćenja i zajedno sa građanima Banjaluke će se rasporediti na čišćenje nekoliko lokacija u gradu – kod Parka “Mladen Stojanović”, zatim na Banjalučkom polju, u mjesnim zajednicama Lazarevo jedan, dva i tri, te u Motikama.

Golićeva će se obratiti novinarima u Parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci u 11.00 časova, u Doboju će to učiniti direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović, a u Prijedoru koordinator Udruženja građana “Mozaik prijateljstva” Ina Ritan.