U planu muzej posvećen našem nobelovcu [FOTO]

24.09.2012.

Ferijalni savez u Višegradu

VIŠEGRAD – Projekt menadžer Ferijalnog saveza Republike Srpske Ljubiša Mićić inicirao je u razgovoru sa načelnikom opštine Višegrad Tomislavom Popovićem da se u ovom mjestu osnuje Andrićev muzej.

“Muzejska djelatnost je od javnog interesa, a naš jedini nobelovac Ivo Andrić to zaslužuje. Posebno zato što se u Višegradu nalazi kuća u kojoj je proveo djetinjstvo, kao i grad u gradu – Andrićgrad, njemu posvećen“, pojasnio je Mićić.

Načelnik opštine Tomislav Popović podržava ovu ideju i najvljuje da će se vrlo brzo početi sa procedurom otkupa kuće u kojoj je Andrić proveo djetinjstvo u Višegradu – gdje bi i bio najbolji prostor za otvaranje Andrićevog muzeja.

“Zainteresovani smo da muzej bude otvoren u Višegadu i da se time, pored krajputaša posvećenog velikom piscu, Andrićeve učionice, kulturne manifestacije `Višegradska staza` i Andrićgrada zaokruži priča o vraćanju zavičajnog duga piscu koji ga je u svojim djelima proslavio”, rekao je Popović.

Predsjednik udruženja studenata građevinarstva sa Arhitektonskog fakulteta lokalnog komiteta Banjaluka Borisav Obradović rekao je prilikom posjete grupe od 25 studenata Andrićgradu da će iduće godine u proljeće u Višegradu biti održano svjetsko takmičenje studenta u izgradnji mostova.

“Planirano je da se polufinale ovog takmičenja održi u Banjaluci, a finale u Višegradu na temu Mostovi čeličnih konstrukcija raspona sedam metara`” – pojasnio je Obradović.

Na takmičenju, koje će biti upriličeno u Andrićgradu, učestovaće šest takmičarskih ekipa sa tridesetak takmičara.

U Evropi je ovakav vid takmičenja održan jedino u Istambulu i Londonu.

[royalslider id=”58”]