Uspjeh šahista penzionera

18.09.2012.

Šah

ROGATICA – Na 12. šahovskom prvenstvu penzionera Republike Srpske koje je u organizaciji Regionalnog odbora penzionera Sarajevsko-romanijske i regije Gornja Drina Sokolac i Republikog udruženja penzionera, od 14 do 16. septembra održano na Jahorini, boje penzionera opštine Rogatica branili su Zoran Đerić i Miroslav (Savin) Gluhović.

Iako nisu došli sa medaljama, vratili su se kući uzdignute glave. Zoranu je za „dlaku“ izmakla jedna od 10 novčanih nagrada, jer je u zadnje kolo ušao sa rezultatom 5,5 poena i od borbe za vrh dijelio ga je jedan poen.

Izgubio ga je, reče, od takmičara koji je bio „slabiji“ od većine onih koje je on ranije dobio, pa je tako završio na 16 mjestu.

Miri Gluhoviću ovo je bilo prvo učešće na ovakvom turniru i sa osvojenih 4,5 poena zauzeo je, opet, solidno 42. mjesto. To nije zanemariti jer je na turniru učestvovalo 74 penzionera šahista iz udruženja penzionera širom Republike Srpske, među kojima je bio veći broj internacionalnih majstora i majstorskih kandidata.

Ekipno gledano na regiji,šahisti su odmah iza šahista Istočnog Sarajeva sa 10 poena, a ispred Sokoca sa 8,5, Pala, Istočne Ilidže i ostalih opština.

Prvo mjesto na turniru osvojio je IM Milenko Šibarević iz Banja Luke sa 7,5 od mogućih 9 poena. Drugo i treće mjesto pripalo je Miloradu Dediću iz Banja Luke i Vojislavu Markoviću iz Bijeljine sa po 7 poena.

Zanimljivo je da su naši takmičari na ovogodišnjem turniru – Đerić i Gluhović, sa 10 osvojenih poena bili uspješniji od učesnika prošlogodišnjeg turnira u Banja Luci Slobodana Gavrića i Zorana Đerića, koji su osvijili ukupno 9,5 poena.

Gavrić je ove godine bio jedan od dvojice sudija na turniru i zahvaljujući njemu došli smo do prednjih podataka.

Još da kažemo da je turnir u prisustvu predsjednika Republičkog udruženja penzionera Srpske Rade Rakulja i brojnih drugih gostiju, otvorio Petar Đokić, ministar rada i boračko-invaliudske zaštite u Vladi Republike Srpske.