Voda, struja i loši putevi najveći problem povratnika

Glas Srpske - 26. septembra 2012. 058.ba

Povratnici

FOČA – Iako još nisu riješeni brojni problemi povratnika u opštinu Foča, poput loših puteva, uslova života i nezaposlenosti, povratak se zasada dobro odvija.

Ismet Bajrović vratio se na svoje imanje u MZ Popov Most na Tjentištu.

– Prije rata sam imao dosta zemlje, bavio se poljoprivredom. Tu mi je obnovljena kuća, pa se i danas bavim poljoprivredom, uzgajam povrće, i živim od tog rada. Na području naše MZ vratilo se 320 povratnika u posljednjih 12 godina. Vratilo bi se još, ali nema novca kako bi ljudi bolje živjeli – kaže Bajrović.

U Udruženju građana povratnika i raseljenih lica Foča kažu da se povratnici dijele u tri grupe, a u ovoj lokalnoj zajednici živi oko 4.500 povratnika.

– Postoje povratnici koji žive preko cijele godine, oni koji žive devet i oni koji žive šest mjeseci. Na tu podjelu utiču infrastruktura, putevi, elektromreža, neke kuće još nemaju fasade, a u pitanju je staračko stanovništvo. I pored svega toga, radi se o ekspanziji povratka jer je Foča otvoreni grad, bez diskriminacije – kaže Izet Kundo, predsjednik Udruženja.

Osim problema bošnjačkih povratnika, u Foči muku muče i srpska izbjegla i raseljena lica smještena u alternativne smještaje.

– Oko 149 porodica nalazi se u alternativnom smještaju, problem je njihovo trajno zbrinjavanje. Obnova u seoska područja iz kojih se oni raseljeni nije zaživjela, a stanovi alternativnog smještaja moraće se vraćati – kaže Ljubiša Simović, predsjednik Udruženja za izbjegla i raseljena lica u opštini Foča.

Slava Đević, povratnik u selo Mravljača, kaže da je održiv povratak nemoguć.

– Nemam ni struje ni vode, put je nikakav, bavim se poljoprivredom, mogla bih i da zarađujem prodajom povrća, ali nemam vode, ne mogu da ga proizvodim. Obraćala sam se i vlastima u opštini Foča-Ustikolina, ali ništa nisam dobila – priča Đevićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,