Vraćen osmjeh na lica Stojančevića

29.09.2012.

Stojančevići - Rogatica

ROGATICA – Kuća porodice Bojana Stojančevića u ulici Đenerala Draže Mihailovića u naselju Podljun u Rogatici, koja je izgorjela u noći između petka i subote, 21/22. septembar, nakon samo sedam dana ponovo je pod krovom. Rezultat je to nevjerovatne solidarnosti sa ovom izbjegličkom porodicom, iz Visokog kod Sarajeva, koja je prešla sva očekivanja.

Bojanov brat Siniša Stojančević za naš sajt reče da su za to zaslužne u prvom redu komšije, rodbina i prijatelji za koje čak nisu ni znali da ih imaju u ovolikom broju.

Počelo je od Šumskog gazdinstva „Sjemeć“, čiji je direktor Milorad Jagodić, boraveći na licu mjesta samoincijativno zaključio šta mu je činiti. Obezbjedio je i na lice mjesta uputio kompletnu krovnu konstrukciju. Načelnik opštine Radomir Jovičić dao je nalog da se porodici Stojančević doveze crijep i ostali materijal za pokrivanje kuće. Pomoć je došla i od DOO „Pover“ i njegovog vlasnika Radovana Đerića kod koga je Bojan povremeno radio kao vozač kamiona. Tu je i pomoć DOO „ROSO“ Danke Karadžića, brentaša Mladena Paunića, Slobodana Obrenovića i Ljubiše Rackovića. Auto praonica „Andan“ je oprala, naravno bez ikakve naknade, ćilime i sve ostalo što je uprljano garežom tokom borbe sa vatrenom stohijom.

– Posebno smo dirnutio, kazuje Siniša, pomoći firme „OLD-GOLD“ iz Bijeljine i Apatinske pivare, koji su nas novčano pomogli.

Ipak, vrhunac pomoći od donošenja kafa, gajbi piva, rakije, ručkova, pa čak i pečenih jagnjadi od naših komšija. Oni su i radeći na zgarištu od raščišćavanja ostataka izgorjelog materijala doprinijeli da sada kada evo hvala milom Bogu i ljudima, danas na smiraj sedmog dana od požara završavamo pokrivanje kuće što je veoma značajno dok još nisu počele kiše i hladniji dani.

– Možda ću, kazuje Siniša, nekog i zaboraviti od ovih humanih ljudi, ali svima se najtoplije zahvaljujem. Oni su donijeli osmjeh na lica moga brata, snahe, majke i bratanica, koje od pretrpjelog straha u noći kad im je kuća gorjela ne smiju još da dođu da vide šta se to radi oko i na njihovoj kući.

Stojančevići ne zaboravljaju ni pomoć rodbine i prijatelja iz Čačka, ali ni veliki gest komšije doktora Suada Ajanovića, koji živi u Sarajevu, a ima porodičnu kuću u neposrednoj blizini Stojančevića u Rogatici. Ispraznio je komplet jedan sprat i ponudio ga Stojančevićima da borave sve dok svoju kuću ne poprave. Ostavio je i ključeve ostalih prostorija.

Kolika je solidarnost sa ovom izbjegličkom porodocom vidi se i po tome da je u želji da pomognu dolazilo i do 40 komšija i prijatelja. Neki su i vraćani s molbom da dođu drugi dan.