Za nova dokumenta 50 KM

Glas Srpske - 10. septembra 2012. 058.ba

Lična karta

INFO – Stanovnici RS koji se nađu na meti lopova i ostanu bez novčanika u kojem su lična dokumenta, moraće da plate oko 50 maraka da bi dobili novu ličnu kartu i vozačku dozvolu.

Pokradeni građani susreću se sa nizom procedura, a prvo moraju da oglase lični dokument nevažećim u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Ukoliko su ukradeni lična karta i vozačka dozvola plaća se 16 maraka, odnosno po osam maraka po dokumentu, dok za proglašenje nevažećim pasoša treba platiti 15 KM.

– Kada građanin izgubi ili mu ukradu neki od ličnih dokumenata, dužan je da to odmah prijavi najbližoj policijskoj stanici. Poslije toga, prema procedurama u „Službenom glasniku RS“, taj dokument se proglašava nevažećim i kada se to okonča, građanin može da preda zahtjev za vađenje novog dokumenta – rekli su u MUP-u RS.

Da bi se predao zahtjev za vađenje nove lične karte, potrebno je priložiti i izvod iz matične knjige rođenih, koji košta od dvije do pet maraka, zavisno u kojoj se opštini vadi.

– Potreban je i dokaz o državljanstvu, koji košta deset maraka, izvještaj policije o gubitku lične karte, dokaz da je gubitak lične karte objavljen u „Službenom glasniku“, kao i dokaz o uplati naknade za zamjenu ličnog dokumenta koji košta deset KM – rekli su u MUP-u.

Ukoliko su ukradeni i lična karta i vozačka dozvola, za oba dokumenta mora da se plati po deset maraka kao naknada za zamjenu ličnog dokumenta.

Troškovi

Oglašavanje lične karte nevažećom 8 KM

Oglašavanje vozačke dozvole nevažećom 8 KM

Oglašavanje pasoša nevažećim 15 KM

Dokaz o državljanstvu 5 KM

Izvod iz matične knjige od 2 do 5 KM

Naknada za zamjenu dokumenta 10 KM

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,