Zarada u RS bolja nego u Srbiji i Makedoniji

20.09.2012.

novac

INFO – Prosječna neto plata u Republici Srpskoj iznosi 823 marke i u odnosu na zemlje u regionu, veća je od onih u Srbiji i Makedoniji, dok prvo mjesto i dalje drži Slovenija, gdje prosječna plata iznosi 1.909 maraka.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna neto plata isplaćena u julu ove godine iznosi 823 KM i u odnosu na isti mjesec prošle godine realno je manja za 0,2 odsto.

Prosječna neto plata u Srbiji prema posljednjim podacima iznosi 694 marke, dok je u Makedoniji još manja i iznosi 671 marku.

Prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 939 maraka, dok su najveće plate u Hrvatskoj gdje je prosjek 1.436 KM i Sloveniji sa 1.909 maraka.

Zajedničko za sve ove zemlje kada je u pitanju ova godina jeste da je kod svih u ovom periodu došlo do realnog smanjenja plata u odnosu na prošlu godinu.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević kaže da je plata u RS i u ovoj godini bila od 18 do 20 odsto veća nego u Srbiji, dok je u odnosu na Hrvatsku manja za 40 do 42 odsto.

– Ako se za parametar uzme litar ulja koji se može kupiti po prosječnim tržišnim cijenama u ovim zemljama, evidentno je da se za platu u Republici Srpskoj može kupiti 20 litara ulja više nego u Srbiji. S druge strane, za platu u Hrvatskoj se može kupiti 30 litara ulja više u odnosu na platu u RS – naglasila je Radoševićeva.

Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da su stanovnici Srpske po kupovnoj moći u rangu Makedonije i Srbije i da tu nema velikih odstupanja.

– U ovim zemljama osnovne životne namirnice su jeftinije nego kod nas. To se posebno odnosi na Makedoniju. Ono što je sigurno jeste da imamo niži standard nego Hrvati i Slovenci – kazao je Petrović.

Najveće prosječne plate po djelatnostima u RS su u finansijskom posredovanju, gdje iznose 1.2790 KM, a najniže u ugostiteljstvu, gdje iznose 557 KM.

BiH

Prosječna julska neto plata u BiH bila je 827 KM i u odnosu na jul prošle godine nominalno je veća za 1,7 odsto.

Najniže plate u julu – od 542 KM isplaćene su zaposlenima u građevinarstvu, pa u hotelima i restoranima 543 KM, dok je plata zaposlenih u prerađivačkoj industriji bila 594 KM.

Najveće plate u julu u iznosu od 1.286 KM isplaćene su zaposlenim koji se bave finansijskim posredovanjem, a slijede ih zaposleni u snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom sa 1.154 KM i u javnoj upravi i odbrani, gdje je u prosjeku isplaćeno 1.136 KM.