Završen 36. Festival guslara srpskih zemalja

24.09.2012.

36. festival guslara srpskih zemalja- pobjednik

ROGATICA – Dva dana i dvije večeri skoro do ponoći naš grad i sala bioskopa bili su u znaku guslara, gusala i epske pjesme. Bili smo, po prvi put domaćini guslara svih srpskih zemalja – Srbije, Republike Srpske i Crne Gore – „Dušanovo carstvo“, koji su se u organizaciji Saveza guslara Republike Srpske i Centra za kulturu u opštini Rogatica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za prosvjetu i kulturu u Vladi Republike Srpske i glavnog sponzora DOO „Drvolik“ i pomoć Ministarstva za civilne poslove Savjeta ministara BiH, okupili na 36. festivalu guslara srpskih zemalja.

Finalno veče, bilo je kruna ove dvodnevne kulturne smotre. Za najboljeg guslara srpskih zemalja stručni žiri na čelu sa akademikom Ljubomirom Zukovićem, između 20 finalista, izabrao je Sašu Laketića iz guslarskog udruženja „Nikola Tesla“ iz Obrenovca.

Drugo mjesto pripalo je Vlastimiru Baraću iz udruženja „Toplica Milan“, a treće Veljku Đuranoviću iz udruženja „Stara Hercegovina“, oba iz Beograda.

SAVEZ GUSLARA SRPSKE

Osnovan je 1993. i trenutno okuplja 178 guslara u 14 društava i dvije guslarske sekcije. Samo ove godine organizovao je dva sabora guslara – na Romaniji i u Hercegovini i 19. republički festival. Sa 13 mladih guslara učestvovao je na drugom festivalu mladih guslara u Krušpevcu. Do kraja godine planira organizaciju druge akademije guslara i vrši intenzivne pripreme za 20 godišnji jubilej postojanja Saveza iduće godine.

Najbolje plasirani pojedinac iz Republike Srpske je veteran među guslarima Kostadin Plakalović iz udruženja „Gavrilo Princip“ iz Istočnog Starog Grada kojem je pripalo sedmo mjesto.

Ekipno, prvo mjesto pripalo je guslarima iz udruženja „Stara Hercegovina“ Beograd, ispred kolega iz udruženja „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice i „Baje Pivljanina“ iz Beograda.

Za pobjedničku pjesmu festivala proglašena je pjesma „Vuk Mandušić i vezir Ćuprilić“ koju su u finalu pjevali pobjednik festivala Saša Laketić i njegov kolega Milija Janković iz Pljevalja.

U finalnoj večeri i publika je birala najboljeg guslara. Ovo laskavo priznanje gledalaca u prepunoj sali gradskog bioskopa ponio je Ilija Rabota iz guslarskog udruženja „Starina Novak“ sa Pala.

– Na festivalu je uzelo učešće 40 guslara od čega 16 iz Srbije i po 12 iz Republike Srpske i Crne Gore koji su pravo učešće stekli kroz republička takmičenja na kojim je učestvovalo preko 500 guslara, reče Zoran Rebrenović, sekretar Saveza guslara Republike Srpske, koji je bio glavni scenarista i režiser festivala.

Posebna atrakcija finalne večeri bila je mlada Bojana Peković, koja je kao specijalni gost svojim načinom guslanja i pjevanja uljepšala ovaj skup ljubitelja drevnih struna i epskog pjevanja. Organizator festivala ovoj mladoj srpkinjici uručio je plaketu i povelju kao najveće priznanje Saveza guslara Republike Srpske za pronošenje slave gusala diljem vaseljene.

TELEGRAM PREDSJEDNIKA DODIKA

Na festivalu pročitan je i telegram predsjednika Srpske Milorada Dodika koji se izvinuo što, i pored najbolje želje, zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogao prisustvovati festivalu, ali mu je poželio uspješan i plodonosanrad.

Obraćajući se prisutnim ovaj virtuoz u baratanju gudalom i guslama, koje u njenim rukama ne samo da sviraju, nego i govore, reče:

– Meni je neobično drago ako ste prepoznali trajno dobro u mom radu i na taj način mi pokazali da idem pravim putem. Ovo priznanje u mom domu će predstavljati neku vrstu relikvija i uvek me podsjećati da nastavim da radim i da ostvarim svoj san, a to je da proslavim gusle u celom svetu.

– Ovom prilikom, dodala je mlada i prelijepa, ali još uvijek krhka djevojčica, želim da se zahvalim organizatorima ove manifestacije na sjajnoj organizaciji i za kraj da kažem da nije slučajno i da ima veliki smisao to što Republike Srpska u svom imenu ima reč „srpska“. I zato se ponosim sa ovim priznanjem i još jednom zahvaljujem Savezu guslara Republike Srpske na ovako divnom daru koji će u mom srcu imati posebno mjesto.

Sreten Mitrović