Zbog pogrešne šifre uskraćena za protezu

01.09.2012.

Milja Obrenović iz Čajniča

FOČA – Milja Obrenović (69) iz Čajniča, kojoj je zbog komplikacija sa šećernom bolešću amputirana desna noga ispod koljena, po mišljenju ljekara trebalo je da u roku od 36 mjeseci staru protezu zamijeni novom o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja, ali je ostala uskraćena za pomagalo zbog krive šifre u nalazu.

Iako se na vrijeme, uredno i uz dostavljenu svu neophodnu dokumentaciju obratila početkom avgusta Fondu, koji je snosio troškove za prethodnu protezu, iz ove ustanove Milja je dobila odbijenicu.

U odbijenici stoji da kod podnosioca zahtjeva ne postoje indikacije za odobravanje navedenog pomagala koje su propisane Pravilnikom, te da ta ortopedska pomagala mogu samo dobiti pacijenti sa urođenim nedostatkom potkoljenice i stopala, a da su to lica mlađa od 65 godina.

Međutim, u zdravstvenoj knjižici Obrenovićeve stoji da je rok nošenja proteze 36 mjeseci i da po njegovom isteku ima pravo na zamjenu.

– Već 32 godine se borim sa ovom teškom bolešću. Uzaludni su bili pokušaji ljekara da mi spasu nogu. Poslije amputacije uslijedili su još veći problemi, srčane smetnje… Iznemogla sam, a moram se kretati kako bih bar malo očuvala zdravlje – priča Milja.

Neophodno kretanje biće nemoguće ukoliko ne dobije novu protezu, jer je staroj istekao rok.

– Žaliću se opet direktoru Fonda jer je on i prvi put, i poslije odbijenice, prije tri godine kada sam predavala dokumentaciju, uvažio žalbu i odobrio nabavku proteze – kaže Obrenovićeva.

U Fondu zdravstvenog osiguranja pojašnjavaju da je Pravilnikom propisano kako osigurana lica mogu da ostvare pravo na ortopedska pomagala.

– Ne stoji konstatacija da lica starija od 65 godina nemaju pravo na proteze za gornje i donje ekstremitete. Za osiguranike koji su stariji od 65 godina starosti namijenjena je druga proteza koja odgovora životnom dobu osiguranika. Dakle, specijalista je na svom nalazu trebalo da navede šifru i naziv pomagala koje se odobrava za lica starija od 65 godina starosti, što nije bio slučaj kod Milje Obrenović, zbog čega je njen zahtjev odbijen – pojasnila je Darija Filipović, portparol Fonda.

Ona je dodala da osiguranik FZO RS ima pravo da se žali drugostepenoj komisiji Fonda na rješenje prvostepene komisije, a žalba na rješenje se predaje u nadležnoj poslovnici FZO RS.

Šifra i naziv pomagala

U Fondu objašnjavaju da osiguranik može ponovo da preda zahtjev za protezu uz mišljenje specijaliste, koji će na nalazu napisati ispravnu šifru i naziv pomagala koje se odobrava licima starijim od 65 godina.