“Žuti leptir” donio kapitalca

16.09.2012.

Milan Kovačević

ROGATICA – Milan Kovačević ribolovom se aktivno bavi preko 40 godina. U „staž“ ne računa ono što je kao dijete provodio dane na Rakitnici koja je samo nekoliko metara udaljena od njegove rodne kuće u selu Guždelji.

Iako je lovio ribu na mnogim rijekama, nikad mu nije pošlo za rukom da ulovi zapaženiji primjerak potočne pastrmke za kojom čezne svaki ribolovac.

– Ono što mi se nije posrećilo godinama, došlo je posljednjeg vikenda (subota 15. septembra) Loveći ribu na Prači iznad brane Hidroelektrane „Mesići“ iznenadio sam se kad se silk naglo počeo odmotavati. Zaustavio sam mašinu i ubrzo shvatio da se „zakačio“ dobar primjerak neke ribe. Odlučivalo je iskustvo i na kopnu se počela praćakati ogromna ribetina. Iznedadio sam se kad sam vidio da je u pitanju ljepotica naših rijeka – potočna pastrmka, priča Milan.

Da se radi o kapitalcu, dodao je on, tek kasnije sam shvatio. Njena dužina je 56 centimetara. Težila je 2,20 kilograma. To znači da je 0,20 kilograma iznad međunarodne norme za kapitalce ove vrste ribe.

– Odmah sam, kazuje dalje Kovačević, prekinuo dalji boravak na rijeci i pošao da se pohvalim prijateljima i poznanicima. Da nije ovog kapitalca u mojim rukama, mnogi mi ne bi vjerovali da sam i vidio ovako veliki primjerak potočne pastrmke koja je zagrizla udicu sa mamcem u vidu „žutog leptira“ na silku 0,30 milimetara.