48. Poljoprivredna izložba – susret sa stručnjacima

Sreten Mitrović - 13. октобра 2012. 058.ba

Novo Pržulj

Novo Pržulj

ROGATICA – Veče pred 48. regionalnu poljoprivrednu izložbu u Rogatici proteklo je u tradicionalnom susretu poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednih stručnjaka. Ovoga puta na sceni su bili stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada profesor doktor Novo Pržulj koji je govorio na temu „Novosadski sortiment ozimih i jarih strnih žita za područje Republike Srpske“ i doktor Đuro Karagić o “Značaju krmnog bilja u ishrani domaćih životinja“.

Profesor Pržulj, koji je rodom sa Sokoca, prvo je prisutne u sali gradskog bioskopa upoznao sa ličnom kartom Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada koji je osnovan davne 1938. godine i osnovna mu je djelatnost proizvodnja sjemena svih vrsta žitarica, uljne i šećerne repe, krmnog bilja, povrća i soje. Zapošljava preko 100 doktora nauka. Svoju proizvodnju plasira u 26 zemalja svijeta.

– U dijelu strnih žita, rekao je profesor Pržilj, zastupljena je pšenica sa sortama: Pobeda, Renesansa, Simonida, NS 405, kao najprinosnija, Zvezdana, Etida…Tu je i tritikale kome ne treba zaštita, ječmovi jari i ozimi, zob jara i ozima, sve sorte visokog kvaliteta koje mogu da se siju i u Republici Srpskoj.

Predavanje doktora Đure Karagića bilo je posvećeno krmnom bilju koje Institut iz Novog Sada nudi za sjetvu 2013. godine. Cilj je da se postigne što više proteina u ishrani domaćih životinja kroz silažu.

Na prvom mjestu ostvarenje tog cilja doktor Karagić preporučuje jari stočni grašak, jaru grahoricu, čak 15 vrsta lucerke, krmni sirak, sudansku travu, NS džin i Srem.

– Pri sjetvi, rekao je ovaj ugledni stručnjak, treba maksimalno koristiti optimalne rokove sjetve. Sjetva u optimalnim rokovima je besplatna i najvažnija agrotehnička mjera.

Udruženje žena Snop

Na ovom skupu predsjednica Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva Slađana Ujić govorila je o ulozi žena u ruralnom razvoju, a Sekcija domaće radinosti pri ovom Udruženju priredila je mini modnu reviju ručnih radova koje su uradile članice „Snopa“, uglavnom od vune sa ovaca ovog kraja.

Pred prisutnim u raznim odjevnim predmetima prodefilovalo je preko 20 djevojčica i djevojaka, najviše iz Gučeva i okoline, u predmetima koje su uradile vrijedne ruke žena ovog kraja.

Mali manekeni u Rogatici

Stručni žiri na čelu sa Brankom Čarapić iz Udruženja žena „Soko-Dobrun“ iz Višegrada proglasila je tri najuspješnija predmeta koje su nosile Sonja i Nataša Sorak i Kristina Živković. Njima su pripale i skromne novčane nagrade od 50, 30 i 20 maraka koje je obezbjedio organizator izložbe – naša Opština.

Prilog ovom skupu dao je i najmlađi naš pjesnik Nikola Sorak, koji je pročitao nekoliko pjesama iz prve njegove zbirke pjesama „Raspjevano djetinjstvo“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,