Andrićevi mostovi spajaju ljude i kontinente

04.10.2012.

Otvoren simpozijum u Višegradu

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas počeo dvodnevni naučni skup – Simpozijum “Na Drini ćuprija”, na kojem će biti predstavljeno 110 referata o romanu “Na Drini ćuprija” autora iz 11 zemalja.

“Andrić je želio da mostovi budu samo ono zbog čega su sagrađeni – da spajaju, a ne da razdvajaju, zato bih želio da ovo naše okupljanje oko njegovog djela ugradi bar jedan kamen zbližavanja, popuni narušene i pokidane veze između jedne i druge obale Drine, između Bosne i Srbije, Istoka i Zapada i između svih naroda i vjera na svim prostorima”, rekao je na otvaranju rukovodilac ovog projekta Branko Tošović.

Tošović je dodao da velika i snažana misao Ive Andrića i tolerantno, argumentovano i odgovorno proučavanje stvaralaštva ovog velikog umjetnika može pomoći da se premosti sve onoga što razdvaja i može da razdvaja.

“Ako i ovaj skup da jedan takav doprinos, značiće da se nismo uzalud trudili”, rekao je Tošović.

On je naglasio da je Andrić za Višegrad rekao da je kroz istoriju bila nesrećna varoš, jer se nalazila na vrlo nezgodnom mjestu, gdje se sukobljavaju i ukrštaju civilizacije, dodiruje Istok i Zapad, konfrontiraju nacije, sudaraju imperije, države i regije.

“Višegrad je stoga, prema Andrićevom pripovijedanju, vrlo rijetko imao duži period mira i spokojstva”, dodao je Tošović.

Andrićevo osnovno sredstvo u borbi protiv zla jeste ono što je u trećoj godini života vidio – most.

Prvi predavač na simpozijumu bio je Milan Tasić iz Beograda, koji je predstavio zbornik radova sa prethodnog simpozijuma u Gracu o temi “Ivo Andrić – književnik i diplomata u sjenci dva svjetska rata 1925-1941”.

Izdvačka kuća “Beogradska knjiga” je, u okviru projekta “Ivo Andrić u evropskom kontekstu”, zajedno sa Institutom za slavistiku iz Graca, objavila pet knjiga, a posljednja je sa zadnjeg simpzijuma u Gracu.

“Te knjige ne samo što obasjavaju Andrića novim istraživačkim spektrom već na poseban način i njegov grački period i boravak u glavnom gradu Štajerske, kada je zaokružio svoj naučni rad i postavio čvrsto temelje svoje literature, koja će biti nagrađena i Nobelovom nagradom”, rekao je publicista Tasić.

Tasić je ocijenio da je Andrić – što se više čita – sve tajanstveniji i onog trenutka kad bude razjašnjen nestaće i te mističnosti.

“A što ga više budemo tumačili on će biti sve tajanstveniji, ali i sve više ćemo shvatati njegovu veličinu”, zaključio je Tasić.

Na ovom naučnom skupu u Višegradu za dva dana će se, iz 11 zemalja, predstaviti 110 referata o romanu “Na Drini ćuprija”.