Bunari jedino rješenje do više vode

Sreten Mitrović - 18. октобра 2012. 058.ba

Bunar

ROGATICA – Ovogodišnja suša u opštini Rogatica natjerala je mnoge da razmišljaju kako doći do sigurnog izvora vode za piće. To se posebno odnosi na bezvodni sočički kraj gdje se od pamtivijeka kuburi sa vodom i za ljude i za stoku.

Bio je to razlog da se očiste stari i grade novi bunarevi. Tako je angažovanjem žitelja cijelog ovog područja sa 13 sela i zaselaka ispod planine Gosina i uz izdašnu pomoć Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ i Opštine izgrađen novi, treći po redu, bunar u Batovskom polju kapaciteta 60 kubnih metara vode, ali i očišćeno „Sočičko jezero“ i više seoskih lokvi i izgrađeno manjih bunara kakav je i ovaj koga smo snimili između sela Brezje i Sočice.

Zanimljivo je da se bunari u ovom kraju, za čiju izgradnju je veliki majstor Fikret Puhalo, zidaju „suvim“ zidom kamen na kamen bez ikakvog maltera.

– Razlog za to je, reče Puhalo, što se ostavljaju šupljine da voda može doticati u bunar, ali i oticati kad se bunar previše napuni vodom u vrijeme velikih kiša i otapanja snijega.

Sve je ovo, kažu Sočičani, samo nužno zlo. Pitanje obezbjeđenja vode u ovom kraju riješiće se kad se izgradi dugo zagovarani vodovod. Odakle, nikad do kraja nije odlučeno. Poslije lokalnih izbora, dok se tražio glas naroda, mnogi su čvrsto obećali da će se i to pitanje riješiti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,