Bundeve za Ginisa

09.10.2012.

Bundeva

FOČA – Nezapamćena suša, koja je ove godine prepolovila usjeve, na bundeve u fočanskom kraju po svemu sudeći nije uticala. Na imanju porodice Kulić tikve su narasle za Ginisa, pa su plodovi teški i po 100 kilograma.

Marijan Kulić u fočanskom selu Jošanica već pet godina uspijeva da uzgoji ogromne primjerke bundeve. Bašta je u neposrednoj blizini rijeke Drine, pa je povrće uvijek dobro navodnjeno. Iz godine u godinu, tikve su sve veće. Prošle godine najveća je imala 89 kilograma, a ove je rekord oboren.

– Velika ima 100 kilograma, a ostalih je oko 300 vriježa. To sam osmislio kada sam sijao, neka daju po deset kilograma to je tri tone, a daju i više – priča Marijan.

Iako je sjeme tikve razdijelio po cijelom komšiluku, iznadprosječni plodovi rastu samo na njegovom imanju. Marijan ističe da nema tajne, već da je u pitanju samo rad.

– Dajem sjemenke svima, sigurno ih je preko stotinu domaćina proljetos uzelo. Biraju iz tegle iz koje ja uzimam. Tikvi treba dosta vode i dobro nađubriti stajskim đubrivom. Komšije najvjerovatnije spavaju dok ja zalivam. Njih ne bole leđa, a mene pomalo bole – našalio se vrijedni Marijan i dodao da bundeve koristi za ishranu svinja. Zahvaljujući rekordnim tikvama, utovljen je pravi kapitalac, pa slanine i pršute neće manjkati cijele godine.

– Kolika tikva, tolika i svinja. Tikva najvjerovatnije ima dosta slada i skroba i odgovara svinjama – kaže Kulić.

Kulić je sa svojim bundevama redovni posjetilac sajmova hrane na kojima je osvojio priznanja i nagrade. Osim ogromnih plodova, pažnju posjetilaca sajmova skreće i neobičnim tikvama koje su se nekada koristile za vađenje rakije iz velikih bačvi, a danas služe za ukras.

Džinovske pečurke

Dušan Lučić nedaleko od svoje kuće u Berkovićima pronašao je dvije džinovske pečurke puhare. Velike su kao dječije lopte i jednu je ubrao, a druga će sutra na trpezu.

– Nisam najbolji poznavalac pečurki i nikada nisam vidio tako nešto. Kad sam ih otkrio iza žbuna nisam mogao da verujem šta vidim! Stao sam i prvo što mi je palo na pamet bilo je kako ja to “čudo”, u prvi mah sam pomislio da su dječije lopte odnekuda zalutale – priča Dušan i dodaje da je jednu ubrao i donio kući, a kad je izvagao nije mogao da vjeruje da ima 2,6 kilograma.