“Dubrovčanki” vraćena ljepota

Glas Srpske - 18. октобра 2012. 058.ba

Dubrovačka kuća

FOČA – Dubrovačka kuća starosjedilačke porodice Hazivuković, koja je za vrijeme vladavine Austrougarske bila jedna od prvih i najljepših srpskih kuća u centru Foče, ponovo se ponosi i ističe svojom ljepotom.

Završena je sanacija, zaštićena je od daljeg propadanja i polako joj je vraćen stari sjaj koji je imala prije skoro više od dvije stotine godina..

Na spasavanju “lijepe Dubrovčanke”, kako su zvali ovu kuću, angažovani su radnici preduzeća “Izvor” kojem ovo zdanje i pripada, kao i radnici preduzeća “Konstruktor”.

– Krov je rekonstruisan, urađena je nova fasada, popravljeni prozori, a nije narušena autentičnost kuće. Unutra se radi pločnik i još traje uređenje. Zasad je odrađen veliki dio posla i ponosni smo što smo ovakvu građevinu zaštitili od propadanja – rekao je v.d. direktora preduzeća “Izvor” Foča Aleksandar Golijanin i dodao da je dosadašnja vrijednost radova 26.000 maraka. Za koje će se svrhe dalje koristiti “Dubrovčanka” Golijanin nije mogao da precizira.

– Naš cilj je bio da je spasemo da se ne uruši, vratimo joj stari sjaj i osposobimo za korištenje. Za šta će se ona dalje koristiti, odlučivaće nova uprava i novi opštinski organi – rekao je Golijanin i dodao da bi uskoro trebalo da budu završeni i unutrašnji radovi čime će biti zaokružena obnova.

Dubrovačka kuća godinama je zjapila prazna, a predstavljala je ruglo grada. Konačno je dočekala mnogo bolju sudbinu.

– Konačno spomenici kulture dobijaju pažnju javnosti, a dugo su bili potpuno zanemareni. Bilo bi lijepo da se obnovljena kuća koristi za galeriju, atelje ili u druge kulturne svrhe – rekla je kustos muzeja “Stara Hercegovina” Foča Dragica Ćurčić.

Istorijat

Niko Hayivuković, prvi vlasnik dubrovačkog zdanja, poslom je često odlazio u Dubrovnik, pa je kuću podigao u istoimenom stilu, a na njenoj gradnji bili su angažovani i majstori iz istoimenog grada. Zbog svega toga narod je prozvao “dubrovačkom”. Kuća je u vlasništvu porodice Hayivuković bila sve do pedesetih godina prošlog vijeka, kada je Nikov nasljednik Milan prodao stambeno-komunalnom preduzeću “Izvor”.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,