Farma koza – unosan posao

SRNA - 24. октобра 2012. 058.ba

Farma koza u Rudom

RUDO – Radojko Stanić iz sela Donje Cikote jedini je stočar na teritoriji opštine Rudo koji je vlasnik farme alpskih koza.

Stanići imaju 35 koza i sedmoro jarića od koza koje su se ove godine dva puta jarile.

„Odlučili smo prije nekoliko godina da se bavimo stčarstvom, i to gajenjem alpskih koza koje daju od dva do četiri litra izuzetno kvalitetnog mlijeka“, kaže Stanić.

On navodi da ova vrsta koza nije probirljiva u ishrani i za obrok joj treba vrlo malo hrane.

„Za jednu zimu potrebno je po jednoj kozi obezbijediti oko 200 kilograma sijena i nešto koncentrata koji sam spremam“, ističe ovaj farmer.

Stanići su se opredijelili u početku za proizvodnju kozijeg mlijka, sira i kajmaka.

„Mlijeko prodajemo poznatim kupcima i po narudžbini po 2,5, sir po 12, a kajmak po 20 KM. Da imamo i veće stado i jaču proizvodnju sve bi prodali jer je potražnja izuzetno velika“, objašnjava Radojko.

On tvrdi da se kozijim mlijekom liječe plućne i srčane bolesti jer, kako kaže, koza na ispaši jede samo ljekovite trave, čak 77 vrsta.

„Na svom organizmu sam iskusio ljekovitost kozijeg mlijeka jer sam nakon srčanog udara, po savjetu prijatelja, počeo da ga pijem, a da bih ga imao u ogromnim količinama krenuo sam i sa osnivanjem farme koza“, kaže Stanić.

Radojko i njegova supruga Svetlana pričaju da uzgoj koza zahtijeva veliku ljubav, da su ove životinje pametne i umiljate, a da poslovi oko njih nisu teški kao ostali poljoprivredni radovi.

Za smještaj koza oni su izgradili savremen štalski objekat sa termoizolacijom, jer u vrijeme koženja u njemu temperatura mora biti od 14 do 18 stepeni Celzijusovih.

I pod je prilagođen ovoj vrsti domaćih životinja koje su izuzetno čiste.

Poljoprivredni proizvođači iz Donjih Cikota planiraju proširivanje proizvodnje, nabavkom još koza i proizvodnjom veoma traženog jogurta, trapista i dimljenog sira.

„Zanimljivo je i to da svaka koza, pored broja, ima i svoje ime. Dejca daju imena jaradima po nekim njihovim karakteristikama ili po imenima junaka iz najpoznatijih srpskih tv serija“, kaže Stanić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,