Fekalije poplavile podrume

Glas Srpske - 23. октобра 2012. 058.ba

Poplava

FOČA – Mještani centra grada i fočanskog naselja Donje polje nekoliko dana strahuju od zaraze zbog izlivanja fekalija iz dotrajalih kanalizacionih cijevi.

Stanarima zgrade u Njegoševoj ulici u samom centru grada fekalije su se izlile u podrume, dok se u Donjem polju kanalizacija sliva Dejtonskom ulicom.

Stanarka zgrade u Njegoševoj ulici Stana Mojević kaže da se kanalizacija u podrume izlila prije deset dana.

– Uopšte ne možemo da siđemo u podrume. Ovo je užas. Probala sam da bar otvorim vrata podruma, ali nisam uspjela. Prizor je strašan, a zaudara izdaleka. Ne možemo da sjedimo u stanovima, a posebno u kupatilima se osjeti smrad. Drva iz podruma uzimam kroz prozor, jer je dolje nemoguće ući – žali se Mojevićeva.

Ona je dodala da su sa problemom upoznali nadležno preduzeće “Izvor”.

– Dolazili su ljudi iz “Izvora”, ali nemaju cisternu da to otklone i sve tako stoji. Svaki dan nam kažu da će problem biti riješen, ali još ništa – dodala je Mojovićeva.

Njena komšinica Žana Gavran takođe je ogorčena situacijom u kojoj se nalaze.

– Morali smo da otvorimo prozore podruma da bi se provjetrili, a onda ne možemo da otvaramo prozore stanova zbog neprijatnog mirisa. U dvadeset prvom vijeku nama grad pliva u fekalijama – ogorčena je Gavranova.

Sa problemom izlivanja fekalija iz kanalizacione mreže upoznata je i komunalna policija.

– Imamo tri lokacije na kojima se to dešava. U Njegoševoj, Dejtonskoj ulici i na pomoćnom igralištu kod stadiona. Izašli smo na sve lokacije, evidentirali i izdali rješenje nadležnom preduzeću vodovoda i kanalizacije “Izvor” da otkloni problem, a oni su nam rekli da čekaju specijalno vozilo iz Goražda, jer ne mogu sajlama da riješe problem. Svakodnevno smo s njima u kontaktu, urgiramo da se ovo riješi – kaže Gordan Drakul, komunalni policajac.

Specijalnu cisternu “voma”, koja bi u potpunosti otklonila problem izlivanja fekalija, preduzeće za vodovod i kanalizaciju “Izvor” ne posjeduje godinama. Primorani su da je iznajmljuju od JKP “6. mart” iz Goražda.

– Situaciju ćemo riješiti što hitnije. Jedan dan iznajmljivanja te cisterne košta 1.600 maraka i neće da dođu dok im se to ne uplati. Drugi problem je to što nam je blokiran račun zato što nismo uplatili doprinose za jul i avgust, a to bi trebalo danas da završimo. Očekujemo da ćemo odmah ujutro moći da iznajmimo “vomu”, jer ćemo uplatiti i novac za nju, da bi ovaj problem bio riješen – kaže v. d. direktora preduzeća “Izvor” Aleksandar Golijanin.

Sporni tender

Golijanin kaže da je sve učinjeno kako bi “Izvor” kupio polovnu mašinu “vomu”, ali su iskrsli novi problemi.

– Iz buyeta je obezbijeđeno 120.000 maraka za ovu mašinu, raspisan je tender, izabran ponuđač, ali se drugi ponuđač iz Visokog žalio, iako tehnički ne ispunjava uslove. Međutim, dok zakonske procedure ne budu riješene, mi ispaštamo i svaki mjesec oko šest hiljada maraka dajemo za iznajmljivanje mašine iz Goražda – pojasnio je Golijanin.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,