HELP nadoknadio štetu

01.10.2012.

HELP

FOČA – Dvadeset šest poljoprivrednih korisnika kojima je snježno nevrijeme u februaru ove godine napravilo štete potpisali su ugovor o nadoknadi šteta sa Njemačkom organizacijom HELP i Opštinom Foča. Učešće opštine Foča je 8.800, a učešće HELP-a 38.100 KM.

– Ako pogledate da Foča nije imala ni jednog plastenika, ako gledate otkup mlijeka, ako gledate preradu i otkup bilja, ako gledate ribarsku proizvodnju, ako gledate proizvodnju jaja, ako gledate sve ono što je vezano za oblasti ribarstva, pčelarstva, ratarstva, poljoprivrede, onda se može vidjeti da iz godine u godinu je sve ozbiljnija proizvodnja, naročito u oblasti stočarstva, odnosno proizvodnje i prerade ovčijeg mesa.

Prema tome, u skladu sa našim mogućnostima mi pomažemo koliko možemo. Prošle godine i pretprošle mi smo dali negdje oko 250 000 KM bespovratnih sredstava i naša podrška poljoprivrednicima je uvijek u skladu sa našim mogućnostima koje imamo u budžetu, izjavio je Zdravko Krsmanović načelnik opštine Foča.

Ugovore je potpisalo 26 korisnika od ukupno 30 Opština Foča je prema riječima Almina Adžovića projekt menadžera HELP-a bila najaviše zahvaćena snježnim nevremenom. Vodeći se tim kriterijumom HELP je odabrao i najviše korisnika sa područja ove opštine.

– Mi smo obišli nekih 35 do 40 tih koji su ušli u naš uži izbor. Prema principu kojim se ova organizacija vodi a to je da se ne daje novčana sredstva, neki će biti pomognuti kroz nabavku dodatnih plastenika, građevinskog materijala na popravku šteta na objektima. Ukupna vrijednost oko 160 000 KM, s tim da će na područje opštine Foča negdje oko 50 000 KM biti utrošeno- izjavio je Adžović.

– Ja se bavim plasteničkom proizvodnjom osam godina.Uništen mi je plastenik od 210 kvadrata a sada sam dobio plastenik od 50 kvadrata. Ova nadoknada je veoma korisna i znači mi mnogo, izjavio je Vinko Bodiroga poljoprivrednik koji se bavi plasteničkom proizvodnjom.

Dena Božić iz Miljevine, poloprivrednik u razvoju kaže da joj je zima uništila tri plastenika i da joj ovaj podsticaj mnogo znači.

– Sada sam dobila jedan plastenik od 50 kvadrata i nadam se da neće na tome stati, izjavila je Božićeva.