Jedno kupatilo dijeli 60 djevojaka

Glas Srpske - Radmila Đević - 29. октобра 2012. 058.ba

Ženski internat u Foči

FOČA – U ženskom internatu koji se nalazi u krugu Univerzitetske bolnice Foča i Medicinskog fakulteta uslovi za život su krajnje nehumani, a u domu živi stotinak studentkinja.

Ovim riječima su se studentkinje obratile “Glasu Srpske” apelujući na nadležne da konačno riješe njihov problem kako bi u internatu imali koliko-toliko prihvatljive uslove. Ističu da veliki problem predstavlja i gužva, zbog čega ništa ne može da funkcioniše kako treba. Nedavno su primljena 44 brucoša, iako je trebalo da se useli njih dvostruko manje.

– Živimo u nehumanim uslovima, u pravom haosu. Na donjem spratu ima sigurno 60 djevojaka, a radi jedno kupatilo, koje dan funkcioniše, već sutra ne. Tople vode uvijek nedostaje, a ni grijanje nije najbolje – kaže studentkinja Dijana Vojčić.

U internatu su dotrajale i kanalizacione cijevi, pa se zbog toga često izliva kanalizacija, zapušeni su odvodi, širi se neprijatan miris.

Loši uslovi života nisu jedini problem u internatu, koji posluje u okviru Studentskog centra na Palama. Ove godine, ostali su bez upravnih organa, a nametnuto im je i da dokumenta, koja treba da predaju kako bi zadržali pravo na dom, lično dostave u Studentski centar Pale.

– Ranije smo ovdje predavali papire, a ove godine nemamo ni upravu kako treba. Traže da idemo u Pale, svako za sebe da preda papire što nema smisla. Ne možemo iz finansijskih razloga da putujemo 200 kilometara samo zbog dokumenata. Ovdje nema niko da nam pomogne, nemamo kome da se obratimo – kaže studentkinja Ozrenka Lazić koja je već pet godina stanar internata u Foči.

– Tražili smo da neko dođe ovdje i pokupi naše papire, dobili smo iz Pala odgovor da to oni neće izvesti i da ih ne zanima kako ćemo mi doći gore – dodaje Lazićeva.

Studetkinje traže da im se produži rok za predaju dokumenata do 5. novembra i da im se omogući prevoz u Pale.

U Studentskom centru Pale kažu da su studentkinje imale dovoljno vremena da reaguju jer je, kako kažu, konkurs za predaju dokumenta u dom već tri mjeseca raspisan.

– U konkursu jasno stoji da se dokumenta predaju u Palama. Ovdje su već dolazile pojedine studentkinje iz Foče. Studenti imaju svoje organe preko kojih mogu da reaguju – kaže direktor Studentskog centra Pale Drago Ivanović.

Na pitanje, zašto Centar ne organizuje prevoz studentkinjama u Foči, Ivanović je odgovorio da ni Centar nema novca da to omogući.

– Odakle Centru novac da organizuje prevoz!? Ipak, ja ću dati sve od sebe da iznađem neko rješenje. Omogućićemo im da predaju dokumenta u upravi u Foči, a produženje roka za predaju dokumenata neće biti – rekao je Ivanović.

Fotografija

Dijana Vojčić kaže da će mnoge djevojke zakasniti sa predajom dokumenata, pa bi mogle da ostanu bez smještaja.

– Tražimo da nam se produži taj rok za predaju dokumenata do 5. novembra, i da nam omoguće prevoz. Oni nam traže da lično gore dolazimo jer nas kao i moraju slikati gore digitalnim aparatom kako bi vodili neku našu istoriju. Put nismo u mogućnosti da platimo, niko ne pita da li mi imamo taj novac – ogorčena je Vojčićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,