Književnici sa Darom Sekulić u „Andrićgradu“

14.10.2012.

Dara Sekulić sa Kusturicom

RIME NAJVEĆE ŽIVE SRPSKE PJESNIKINjE

ANDRIĆGRAD – Realizujući zanimljiv projekat „Književnici sa Darom Sekulić“, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srpske, književni fond „Sveti Sava“ iz Istočnog Sarajeva, na Trgu Nikole Tesle u „Andrićgradu“, realizovao je izuzetno uspjelo književno veče na kojoj su pored ove istaknute pjesnikinje nastupili Nedeljko Žugić iz Pala, Radoslav Milošević iz Trebinja, Radomir Jagodić iz Rudog i Božidar Škobić iz Višegrada.

Osvrćući se na izuzetno bogato književno stvaralašstvo Dare Sekulić Nedeljko Žugić, predsjednik književnog Fonda „Sveti Sava“, je rekao da je ona obilježila dvadeseti i naznačila dvadeset i prvi vijek u srpskom pjesništvu, ističući da je Sekulićeva najveća živa poetesa koja stvara na Srpskom jeziku.

Prisjećajući se svog porijekla Sekulićeva je, prije čitanja svojih stihova, zahvalila Emiru Kusturici koji je u veleljepnom „Andrićgradu“ centralnom trgu dao ime slavnog naučnika Nikole Tesle.

-Emotivno sam vezana jer Tesla potiče iz mog zavičaja. Zahvalna sam Kusturici što u svojoj 82. godini mogu da kazujem svoje stihove na trgu Nikole Tesle, poručila je Sekulićeva, nakon čega je prvo pročitala svoju pjesmu o Smiljanu, rodnom mjestu svjetski slavnog naučnika.

Sekulićeva je izrazila divljenje za grandioznost i ljepotu „Andrićgrada“ naglašavajući da bi svi u BiH i mnogo šire trebali da zahvale Emiru Kusturici na njegovom oplemenjivanju duhovnosti, kuklture i istorije u kamenu, simbolu vječnosti.

Dara Sekulić, mada u poznim godinama, izuzetno je aktivna tako da je u posljednje tri godine objavila pet, a u pripremi ima još četiri knjige.

-Ovo nije vrijeme za pjesnike, pa zato teško nalazim izdavače, poručila je Sekulićeva koja je nedavno za svoje stvaralaštvo dobila „Šantićevu nagradu“.

U nastavku književne večeri Radoslav Milošević je prisutne podsjetio da je i Nikola Tesla pisao poeziju, pročitavši njegovu pjesmu „Delovi božanskog ogovaranja“. Božidar Škobić je, između ostalih, pročitao svoju najnoviju pjesmu o „Andrićgradu“, Radomir Jagodić pjesmu posvećenu Gavrilu Principu, a Nedeljko Žugić pjesmu o Ivi Andriću.

Domaćinu ove književne večeri, proslavljenom režiseru Emiru Kusturica, Dara Sekulić je darivala nekoliko svojih knjiga, a Nedeljko Žugić mu je uručio Povelju književnog Fonda „Sveti Sava“ za, kako je naglašeno, blagodarna djela podarena narodu.