Konkurs za dodjelu 123 stipendije

15.10.2012.

Stipendije

INFO – Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske raspisalo je danas konkurs za dodjelu ukupno 123 stipendije iz Fonda “Dr Milan Jelić” za studente sva tri ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj, BiH i inostranstvu u ukupnom iznosu od 612.000 KM.

Konkurs je otvoren do 14. novembra, a predviđeno je da studentima prvog ciklusa studija bude dodijeljeno 110 stipendija u mjesečnom iznosu od po 400 KM za studente u BiH i 800 KM za studente u inostranstvu.

Za studente drugog ciklusa predviđeno je osam stipendija u vidu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 5.000 KM, te pet stipendija studentima trećeg ciklusa studija u vidu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 10.000 KM.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske i predsjednik Fonda “Dr Milan Jelić” Jasmin Komić rekao je da su do sada iz ovog fonda dodijeljene ukupno 1.154 stipendije, od čega 1.060 za studente prvog ciklusa studija, 57 stipendija studentima drugog ciklusa i 37 stipendija studentima doktorskih studija u ukupnom iznosu od oko 6.250.000 KM.

“Nastavak aktivnosti Fonda ići će prvenstveno u smjeru jačanja finansijske strane Fonda, čime bi proširili aktivnosti, među kojima je jedna od najvažnijih sufinansiranje odlaska naših studenata na prestižne svjetske univerzitete”, istakao je danas Komić na konferenciji za novinare.

Rukovodilac Fonda “Dr Milan Jelić” Denis Turkanović rekao je da su uslovi za dobijanje stipendija prosjek ocjena najmanje 9.00 za studente prvog ciklusa studija u Srpskoj i BiH, odnosno najmanje 9.50 za studente prvog ciklusa studija u inostranstvu, koliko i za studente drugog i trećeg ciklusa studija.

“U prethodnih godinu dana konkurentnost između potencijalnih stipendista je porasla, pa bih sugerisao studentima da, pored osnovnih, pokušaju obezbijediti i dodatne kriterijume konkursa – objavljivanje stručnih radova i učešće na domaćim i međunarodnim naučnim konferencijama”, istakao je Turkanović.

Obaveza stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” je da akademsku godinu završe u roku, a da po završetku studija svoj radni angažman ponude na teritoriji Republike Srpske u trajanju od dvije godine za svaku godinu za koju su dobijali stipendiju.

Konkurs za dodjelu stipendija iz Fonda “Dr Milan Jelić” zainteresovani mogu pogledati u dnevnim novinama, kao i na sajtu Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.