Konkurs za studentske stipendije

31.10.2012.

 

Stipendije

INFO – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objaviće danas konkurs za dodjelu 1.000 stipendija u 2013. godini za prvi, drugi i treći ciklus studija, za šta je obezbijedilo 2,2 miliona KM.

Za stipendiranje studenaa u Republici Srpskoj planirano je dva miliona KM, a 200.000 KM za stipendiranje studenta u inostranstvu.

Stipendije za prvi i drugi ciklus iznosiće 200 KM mjesečno, a za treći 300 KM. Ministarstvo tokom godine dodijeli 10 stipendija.

Ministarstvo je donijelo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli studentskih stipendija, koji je usklađen sa Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Za ove stipendije mogu aplicirati i studenti – djeca ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije, dok su u prethodnom periodu to pravo imala djeca ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Nova podkategorija uvedena je za studente koji su prvi put upisali studij na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, a koji su tokom srednjoškolskog obrazovanja osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama na kojima učenici iz Republike Srpske imaju pravo učešća.

Ovi studenti od druge godine studija konkurišu za dodjelu stipendija ravnopravno sa ostalim studentima, ako ispunjavaju uslove za jednu od kategorija.

Studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u inostranstvu mogu konkurisati za stipendiju ako su na studijskim programima koji se ne izvode u Republici Srpskoj, a na kojima se stiču zvanja za deficitarna zanimanja utvrđena aktom ministra.

Rok za apliciranje je 30 dana od dana objavljivanja u dnevnim novinama, odnosno do 30. novembra.

Konkurs za stipendiranje studenta u Republici Srpskoj biće raspisan u pet kategorija – uspješni studenti prvog ciklusa studija, studenti sa prebivalištem u izrazito nerazvijenoj opštini, ostali studenti, studenti sa invaliditetom, uspješni studenti drugog i trećeg ciklusa studija i studenti sa invaliditetom drugog i trećeg ciklusa studija.

Za ove stipendije mogu aplicirati studenti starosti do 35 godina koji nisu obnavljali nijednu godinu studija, sa prosjekom od 7,5 do 8,5, zavisno od kategorije za koju apliciraju.