Mladi da učestvuju u izradi biznis planova

02.10.2012.

Razvoj omladinskog preduzetništva u Rogatici

ROGATICA – U okviru projekta “Razvoj omladinskog preduzetništva” koji realizuje Omladinski savjet Republike Srpske juče je u Rogatici održana prezentacija preduzetništva s ciljem da se pomogne mladima da iznesu svoje ideje i da učestvuju u izradi biznis planova.

Potpredsjedinik Omladinskog savjeta Srpske Svetlana Krstić rekla je Srni da mlade treba animirati da se prijave na seminar o omladinskom preduzetništvu koji će biti održan krajem oktobra u Banjaluci, a na kojem bi za četiri dana prošli obuku.

Andrijana Nešković iz opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnost istakla je na prezentaciji da je od 2009. do 2012. godine u ovoj opštini podijeljeno više od 600.000 KM stimulativnih kredita koje je opština dobila u vezi sa korištenjem prirodnih resursa za proizvodnju struje.

Ona je navela da je od tog iznosa, deset privrednih društava dobilo ukupno 480.000 KM, 15 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava ukupno 153.700 KM.

Neškovićeva je napomenula da su ovoj opštini održane radionice za izradu biznis planova, realizovan projekat zapošljavanja pripravnika pod nazivom “Znanjem do posla”, te da je u ovoj godini zaposleno 37 pripravnika od kojih je u budžetskim isntitucijama zaposleno 19.

Ona je navela da je 167 studenata sa područja ove opštine dobilo stipendiju od po 90 KM mjesečno, od kojih su dvije sportske stipendije, dodajući da opština iz budžeta izdvaja sredstva i za finansiranje sportskih društava, prevoz učenika.

Na prezentaciji u Rogatici govorili su projekt menadžer Univerzitetskog preduzetničkog centra u Banjaluci Milena Ljubičić, iz Zavoda za zapošljavanje Srpske Luka Glibo.