Na kupoli zablistali krstovi

19.10.2012.

Hram Svetog Save u Foči

FOČA – Tri krsta podignuta su danas na centralnu kupolu i dva paraklisa Svetosavskog hrama u Foči, koji je 14. oktobra na dan Pokrova Presvete Bogorodice osveštao je NJegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj.Pozlaćeni krstovi, jedan veći i dva manja, podignuti su pomoću dizalice na visinu od skoro 32 metra.

Ovom izuzetnom činu i svojevrsnom građevinskom poduhvatu, prisustvovao je i veliki broj stanovnika Foče, koji su u znak podizanja krstova, darovali prisutne majstore rakijom i vijencima bosioka i ruzmarina.

Jerej Nenad Tupeša, predsjednik Građevinskog odbora Svetosavskog hrama u Foči, rekao je Srni da je kum najvećeg tri i po metra visokog krsta predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a dva manja Milivoje Vilotić i Jelenko Mališ iz Foče.

Krstove je izradio atelje “Nikolić” iz Šapca, a na njih je stavljena pozlata od 24-karatnog zlata.

Hram Svetog Save u Foči - krst

Jerej Tupeša kaže da je do sada u izgradnju Svetosavskog hrama, čiji je idejni projektant Peđa Ristić iz Beograda, utrošeno oko tri miliona KM i da se trenutno završavaju radovi na pokrivanju bakrom.

Nadzorni organ radova Ruža Stojanović rekla je Srni da bi radovi na pokrivanju hrama bakrom mogli biti završeni za dva mjeseca, nakon čega slijede obimni i skupi unutrašnji radovi.

Hram, čija je izgradnja počela 2005. godine, biće najveća prvoslavna bogomolja u BiH, a treća na Balkanu.

Svetosavski hram se gradi prilozima vjernika, a oko 1,4 miliona KM, u tri navrata, donirala je Vlada Republike Srpske.