Načelnik opštine Foča obišao industrijsku zonu Brod na Drini

Opština Foča - 05. октобра 2012. 058.ba

Obilazak industrijske zone Brod

FOČA – Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović zajedno sa načelnicima odjeljenja Radenkom Srndović i Zoranom Krunićem, posjetio je danas industrijsku zonu Brod na Drini. Načelnik Krsmanović je tom prilikom istakao da je budućnost industrijske zone u proizvodnji električne energije.

– Ono što smo zacrtali, to se i ostvaruje. Proizvodnja koju je organizovao Fekri daje sigurnost da će za mjesec-dva ovde krenuti i probna proizvodnja peleta, zahvaljujući kojoj će se zaposliti oko 20 dodatnih radnika. Počeće i proizvodnja masivnih bukovih ploča, proizvoda koji traži gotovo čitava Evropa. Industrijska zona pruža i mogućnost da zajedno krenemo u centralno grijanje grada, i to na biomasu, takozvanu zelenu energiju. U sklopu toga, mogla bi se proizvoditi i električna energija. To je projekat koji je za Foču sigurno interesantan. Mislim da je to budućnost industrijske zone – rekao je načelnik Krsmanović.

Linija za proizvodnju peleta Teslićkog Drvokomerca u završnoj je fazi, a kako je planirano probna proizvodnja trebalo bi da počne najkasnije za dva mjeseca. – Ta proizvodna linija bi u početku zapošljavala 25 radnika. Projektovana je na 5 tona peleta na sat- rekao je Rade Krunić ovlašteni predstavnik Drvokomerca.

Proširenjem kapaciteta, firma Fekri planira da instalira liniju za proizvodnju peleta i za proizvodnju masivnih ploča, tako da bi u krajnjoj fazi njihovog poslovanja firma zaposlila 120 do 150 radnika. – Mi trenutno proizvodimo rezanu građu, na čemu je angažovano 48 radnika. Proizvodimo različite profile rezane građe od bukovih elemenata- kratka daska, duga daska, imamo sušare i parionice. Parena daska ide na tržište Bliskog Istoka, dok sušena daska i ostali proizvodi idu čak do Amerike i Šangaja. U planu je proširivanje kapaciteta. Trenutno se instalira linija za proizvodnju peleta, čiji je kapacitet tona i po na sat, i tu planiramo zaposliti dodatnih 12 do 15 radnika. Do kraja godine, ili početkom iduće, planiramo uspostaviti liniju za proizvodnju masivnih ploča. U krajnjoj fazi nešeg poslovanja, imaćemo oko 120 do 150 radnika – rekao je Dževad Aletić, direktor firme Fekri.

Iz opštinskog budžeta izdvojena su značajna sredstva za izgradnju cjevovoda od izvorišta Đeđevo koji snabdijeva industrijsku zonu pitkom i sanitarnom vodom. Finansirana je vanjska rasvjeta, kompletna ograda oko industrijske zone, kao i izrada projekta i plana parcelacije industrijske zone.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,