Nedostaju oprema i stručni kadar

Glas Srpske - 01. октобра 2012. 058.ba

Oprema

FOČA – Nedostatak opreme i stručnog kadra razlozi su zbog kojih je naučno-istraživački rad na fakultetima u Foči još na niskom nivou.

Međutim, posljednjih godina Medicinski i Bogoslovski fakultet prave znatne iskorake u oblasti naučnog istraživanja i rada objavljivanjem naučnih publikacija, odbranom brojnih istraživačkih radova i doktorskih disertacija.

– Medicinski fakultet pokušao je u više navrata da ovu situaciju promijeni. Dva glavna problema su nedostatak opreme za istraživanje i nedostatak istraživača – rekao je Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Bokonjić je dodao da se postepeno sve veći dio nastavnog kadra na Medicinskom fakultetu u Foči obrazuje za naučno istraživanje.

– Jedan dio našeg osoblja je boravio u ustanovama u inostranstvu, a formirana je mala, ali efikasna farmakološka laboratorija i napravljena specifikacija opreme koju bi trebalo da dobijemo za istraživanje putem našeg Univerziteta. Dio naših nastavnika svoje istraživačke projekte radi u institutima u Srbiji – rekao je Bokonjić.

Pojedinačnog istraživačkog rada na dvjema visokoškolskim ustanovama ne nedostaje, ali problem je što istraživanje nije masovnije.

– Pojedinačno ima uspjeha, dobrih publikacija i istraživačkih projekata od strane pojedinaca, ali nema sistemskog pristupa istraživanju – pojasnio je Bokonjić.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči mogu se pohvaliti međunarodnom saradnjom sa drugim fakultetima kojom podižu svoj istraživački rad na viši nivo.

– Naša saradnja ogleda se u razmjeni studenata, profesora, teoloških časopisa i izdanja, što omogućava profesorima da brže stiču viša zvanja.

Naučni i istraživački rad kod nas se bazira na istraživanju teološko-filozofskih nauka. Jedini problem je što nemamo neophodnu opremu i uslove za istraživanje – rekao je prodekan Bogoslovskog fakulteta Dragan Učur.

Da bi situacija bila promijenjena i unaprijeđen istraživački i naučni rad na fakultetima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu iz kredita austrijske vlade obezbijedio je novu opremu vrijednu sedam miliona evra.

– Najviše je opreme za tehničke fakultete, zatim za Medicinski fakultet u Foči, a potom i sve ostale, po potrebi. Oprema je već stigla, a ovih dana bi trebalo da je svi fakulteti dobiju. U pitanju je najviše informatička i stručna oprema, koja će pomoći istraživanje i naučni rad uopšte – rekao je Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kredit

Medicinski fakultet u Foči od kredita austrijske vlade planira da obezbijedi opremu vrijednu oko 550.000 evra, što će im, prvenstveno, pomoći u opremanju naučno-istraživačke laboratorije. Time će se i naučno-istraživački rad podići na viši nivo i ostvariti napredak za viša zvanja, kako profesora tako i studenata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,