Obilježeno 120 godina od rođenja velikog književnika i nobelovca Iva Andrića

10. октобра 2012. 058.ba

120 godina Iva Andrića

POČAST VELIKANU PISANE RIJEČI

VIŠEGRAD – Ivo Andrić je posebna ličnost koja je nikla u Višegradskoj sredini, u njoj cvjetala i o njoj pisala, istakla je Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara Republike na književnoj večeri u Višegradu, kojom su kulturni stvaraoci iz grada na Drini i Rzavu odali počast velikanu pisane riječi, povodom 120 godina od njegovog rođenja.

Ona je naglasila da će čovjek i stvaralac Andrićevog formata generacijama služiti kao primjer kako se pisanjem ovjekovječuje vrijeme, ljudi i njihove sudbine.
-I po obimu i po kvalitetu Andrićevo književno djelo spada u sam vrh svjetske književnosti, jer je svaka njegova pripovjetka poput zavjetnog hljeba koji ozaruje našu dušu, ocjenila je Mijatovićeva, dodavši da je Višegrad veliki duhovni zavičaj srpske literature koji u sebi nosi duh Iva Andrića, a njegovu misao predstavlja kao svojevrsno naslijeđe ljubavi prema knjizi i čovjeku.

120 godina Iva Andrića

Recitatori i članovi muzičke sekcije Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada“ za ovu priliku su priredili prigodan recital, posevećen Ivu Andriću, u izboru profesora književnosti Dijane Inđić-Milošević.

U nastavku književne večeri poznati Užički pjesnik Slobodan Ristović predsatavio je svoje izuzetno stvaralaštvo, uobličeno u preko 20 zbornika pjesama i proznih književnih djela.

-U Višegradu rado gostujem ali uvijek imam tremu kad nastupam u Domu kulture, u kući Ive Andrića. Spadam u red književnih stvaralaca koji pjesničkim izrazima ne priznaju granice na Drini, pa zato kad god dođem na ćupriju na Drini pomolim se Bogu, naglasio je Ristović, prije čitanja najnovije pjesme posvećene Višegradskom kamenom mostu.
Stojka Mijatovićeva je podsjetila da je 9. oktobar i Dan bibliotekara Srpske, pozivajući ljubitelje knjiga da tokom oktobra, mjeseca knjige, iskoriste besplatno učlanjenje u jednu od biblioteka Republike Srpske.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,