Objavljeni rezultati lokalnih izbora

22.10.2012.

Izbori 2012

INFO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je danas na sjednici odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora za 2012. godinu.

Prema riječima predsjedavajućeg CIK-a BiH Branka Petrića, rezultati su objavljeni dan prije zakonskog roka, a konačni i potvrđeni rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 6. novembra.

Rezultati su objavljeni po izbornim jedinicama na nivoima za načelnike, opštinska vijeća, skupštine opština u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, skupštine gradova Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Trebinje, Prijedor i Skupštinu Brčko distrikta.

Petrić je na konferenciji za novinare nakon sjednice CIK-a napomenuo da je u roku od tri dana moguće podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, a isti rok važi i za podnošenje prigovora.

Kada je riječ o broju osvojenih načelničkih pozicija, najviše je dobio SDA 37, SDS 26, SNSD 19, HDZ BiH 13, a SDP 10, HDZ 1990 sa tri osvojena mandata, DNS sa dva, Savez za bolju budućnost sa dva mandata dok su sve druge stranke i koalicije osvojile po jedan načelnički mandat.

“Najviše mandata u skupštinama opština osvojio je SDA sa 516 mandata, SNSD 387, SDS 323, SDP 312, HDZ BiH 248, SBB BiH 145, PDP 122, DNS 120, Stranka za BiH 117, HDZ 1990 80, Socijalistička partija 68, Narodna stranka “Radom za boljitak” 67, HSP 44, A-SDA 40, BPS Sefer Halilović 38, DP 38, NDS 30, SRS “Dr Vojislav Šešelj” 29, SDU 26, DNZ BiH 21”, rekao je Petrić.

Prema utvrđenim rezultatima koje je objavio CIK, Savez SDA-Stranka za BiH 16, Naša stranka 15, Srpska napredna stranka 15, LDS BiH 14, HSS-NHI 13, Napredna srpska stranka 13, SRS Republike Srpske 12, dok su sve druge stranke osvojile manje od 10 odborničkih mandata.

Kada je riječ o 29 garantovanih mandata nacionalnih manjina, sedam su osvojili kandidati sa liste SDP-a BiH, četiri mandata kandidati sa liste SDA, dva mandata kandidati sa liste SDS-a, dok su ostalih 16 mandata osvojili nezavisni kandidati ili kandidati drugih političkih partija.

Petrić je ukazao na to da su rezultati pokazali da je bilo političkih partija koje su na proteklim lokalnim izborima osvojile manje glasova nego što su imali kandidata na izborima.

“Ima pojedinih nezavisnih kandidata koji nisu osvojili niti jedan glas, dakle nisu glasali ni sami za sebe. Takođe, jedna karakteristika lokalnih izbora je i da na glasačkom mjestu u opštini Srebrenik, a mjesto se zove Maoča, od svih upisanih glasača niko nije izašao na izbore”, rekao je Petrić.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa zahtjevima za ponavljanje izbora u Srebrenici, Petrić je rekao da CIK sukcesivno rješava žalbe po osnovu odluka opštinskih izbornih komisija tako da su ostali prigovori za nekoliko opština.

“Ostali su prigovori, ali se ne ograničavaju samo na ove opštine. Riječ je o opštinama Trnovo u Federaciji BiH, Istočni Mostar, Istočni Drvar i Srebrenica, gdje je od raspisivanja izbora pa do zaključivanja centralnog biračkog spiska došlo do masovne prijave prebivališta, a nakon izbora do poništavanja prijava”, rekao je predsjedavajući CIK-a.