Odlazim zadovoljan i svjetla obraza

01.10.2012.

Radomir Jovičić

ROGATICA – Aktuelnog načelnika Radomira Jovičića na ovoj funkciji poslije nedeljnih lokalnih izbora zamijeniće jedan od trojice kandidata koji ovih dana vode trku za glasove birača.

I dok traje bespoštedna utakmica ko će sjesti na vruću, ali očito atraktivnu stolicu prvog u vlasti opštine, odlazeći načelnik Jovičić iz SNSD Milorad Dodik izašao je u javnost o svom četverogodišnjem radu.

– Zbirni finansijski pokazatelji, ostvareni rezultati i realizovani projekti možda najviše govore o mom radu, kazuje Jovičić. Ako kažem da je uz izdvajanja iz budžeta opštine kroz podršku Vlade Republike Srpske i drugih donatora u našu lokalnu zajednicu za „moje“ četiri godine boravka na čelu opštinske administracije došlo preko 20 miliona maraka usmjertenih u realizaciju projekata i izvršenje ciljeva iz Strateškog plana razvoja opštine najbolje pokazuje uspješnost predhodnog perioda.

– Inače, budžet opštine od mog predhodnika iz SDS-a, priča Jovičić, preuzeo sam sa kumulativnim deficitom od preko 852.000 maraka, obavezama od 1,2 miliona i uz dugovanja budžetskim korisnicima preko 270.000 maraka.

Uz maksimalnu štednju i racionalizaciju za tri godine ostvarili smo suficit u budžetu preko 960.000 i time ne samo sanirali naslijeđene obaveze već i od izrazito potrošačkog, napravili investiciono razvojni budžet. Pomenuću samo neke od bitnih projekata koji su realizovani u ovom periodu.

SPORTSKA DVORANA I KUPALIŠTE

Ono sa čim ću, nadam se, ostati upamćen posebno kod mladih u gradu su sportska dvorana i kupalište. Od ničega stvorili smo nešto. I jedan i drugi objekat stjecište je mladih i ja se zbog toga ponosim, bez obzira što neki sve to omalovažavaju i podcjenjuju, reče Jovičić.

– Prije svega, naglašava Jovičić, to je početak realizacije sanacije i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u gradu i nekim selima. Tu je i izgradnja, rekonstrukcija i modernizacija sa asfaltiranjem više desetina kilometara puteva širom opštine, izgradnja i kupovina 35 stambenih jedinica za smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, izgradnja stambenog objekta za zbrinjavanje socijalno ugroženih i zatvaranje kolektivnog centra, kupovina imovine „Roteksa“ i izgradnja sportske dvorane i osposobljavanja poslovne zone, rekonstrukcija i osposobljavanje zgrade Doma zdravlja i ambulane na Borikama za realizaciju projekta Porodične medicine, izgradnja mosta na Rakitnici kod Plješevice, izgradnja gradskog kupališta, kotlovnicve u Srednjoj školi, rekonstrukcija i dogradnja javne rasvjete, nabavka opreme za 98 korisnika po projektu „Helpa“, sanacija zgrade bivše Ekonomske škole i niz drugih „sitnijih“ projekata.

Osim ovih, infrastrukturnih projekata, puno je urađeno i na oživljavanje privrednih aktivnosti u opštini. Između ostalih, vraćeno je AD „Stara Gora“ u sastav ŠG „Sjemeć“ čime je od stečaja i biroa za nezaposleno spaseno 129 radnika, kupljena je i pokrenuta „Nova tvornica prečistača“ sa investicijom od 3,7 miliona maraka, izvršeno prestruktuiranje Drvne industrije „Sjemeć“, a kroz podršku izvozno orjentisanim preduzećuima od Vlade Srpske došlo je 1,1 milion nepovratnih sredstava i tako dalje.

– Moram reći i to da je Vlada Srpske na ime poreza i doprinosa za radnike TPR-a i DI „Sjemeć“ uplatila preko milion i 850.000 maraka, a tu su i kreditna sredstva IRB i budžeta opštine, naglasio je Jovičić.

Mladima smo posvećivali posebnu pažnju pa je broj stipendista sa 55 u 2008. povećan na 153 u ovoj godini. Ove godine zaposleno je 40 pripravnika, obezbjeđen je besplatan prevoz sa sve učenike osnovne škole. Po tom osnovu za četiri godine Opštine i resorno ministarstvo uložilo je oko 500.000 maraka.

– I ostale poslove iz domena načelnika opštine, naglasio je Jovičić, mislim da sam uspješno obavio i zato odlazim zadovoljan i svjetla obraza.Mom nasljedniku predaću opštinu sa stabilnim budžetom, administracijom koja je uistinu servis građana, novim mostovima, desetinama modernizovanih iasfaltiranih puteva, novim vodovodima, elektrioficiranim selima i tako redom. Najkraće rečeno, daleko bolje nego što sam je ja primio prije četiri godine.