Posao za 175 novih radnika

10.10.2012.

Brod u Foči - radnici

FOČA – U industrijskoj zoni Brod na Drini u Foči do kraja godine radno mjesto trebalo bi da dobije 175 ljudi.

Preduzeće “Fekri”, koje je prije nekoliko mjeseci obnovilo pogon peleta za ogrev u okviru industrijske zone Brod na Drini u Foči, planira da proširi proizvodne kapacitete i do kraja godine zaposli oko 150 radnika. Egipatski biznismen Muhamed Fekri uložio je u novu firmu “FL Vud” četiri miliona evra i u njoj trenutno radi 48 radnika.

– Trenutno proizvodimo rezanu građu različitih profila. Parena daska ide za tržište Bliskog istoka, dok sušena daska i ostali proizvodi idu čak do Amerike i Šangaja – kaže direktor firme “FL Vud” Dževad Aletić i dodaje da će firma proširiti proizvodne kapacitete, što će zahtijevati prijem novih radnika različitih profila.

– Trenutno se instalira linija za proizvodnju peleta i planiramo da uposlimo dodatnih 12 do 15 radnika, a do kraja godine ili odmah početkom iduće uspostavićemo liniju za proizvodnju masivnih ploča i u krajnjoj fazi poslovanja zaposlićemo od 120 do 150 radnika – rekao je Aletić.

U okviru industrijske zone Brod na Drini novu fabriku za proizvodnju peleta oformiće i preduzeće “Drvokomerc” iz Teslića.

– Linija za proizvodnju peleta je u završnoj fazi i u sljedeća dva mjeseca planiramo da pustimo probnu proizvodnju. Zaposlili bismo u početku 25 radnika. Što se tiče kapaciteta, ova linija je projektovana na pet tona proizvodnje peleta na čas, što bi bilo dosta dobro za početak – rekao je predstavnik preduzeća “Drvokomerc” Rade Krunić.

Struja

U opštini Foča kažu da industrijska zona pruža i mogućnost proizvodnje električne energije.

– Preporuka je da Fekrijevo preduzeće kupi energanu koja se nalazi preko puta, a koju je kupila Vlada RS, i da zajedno krenemo u centralno grijanje grada na biomasu. U okviru toga bi mogla da se proizvodi i struja. Fekri je za to izuzetno zainteresovan i mislimo da će to biti budućnost ove industrijske zone – rekli su u opštini Foča.