Prinosi krompira prepolovljeni

18.10.2012.

Krompir

ROGATICA – Ove godine u  opštini Rogatica krompirom je zasijano 325 hektara zemljišta. To je za 7 hektara više nego prošle godine kada je uz prosječan rod od 18,2 tona po hektaru ubrano 5.175 tona sjemenskog i merkantilnog, odnosno krompira za jelo.

Ovih dana kada se privodi kraju kampanja vađenja krompira još se ne zna koliko ćega biti ubrano. Ali, sudeći po izvještajima sa terena suša je uzela danak i rod krompira je prepolovljen, a na nekim parcelama i trostruko manji od od prošlogodišnjeg, kaže poljoprivredni inspektor u opštini Milenka Samardžić.

Dobar primjer za to je privatno poljoprivredno preduzeće „Agros“ koje je ove godine sijalo krompir na 22 hektara zemlje uglavnom na Sjeversku i Babljaku na području Borika.

– Imam, priča vlasnik „Agrosa“ Ozren Planojević, parecela na koje cijelog ljeta nije palo ni kap kiše i tu je rod od 500 do 800 kilograma po dunumu, odnosno od 5 do 8 tona po hektaru. Nešto bolje prošli smo na parcelama gdje smo imali mogućnost navodnjavanja. Tom mjerom zaštite od vrućina tretirali smo oko 6 hektara i to se isplatilo. Prinos sa tih parcela znatno je bolji i dostiže i do 2,5 tona po dunumu, odnosno kao u godinama bez suše.

I ostali proizvođači krompira nemaju rod ni blizu ranijim godinama. U „Solanum produktu“ u kome je prošle godine na 28 hektara bila prosječna proizvodnja od 23,2 tone ove godine nema ni trećinu, reče direktor Novo Motika.

Slično je i u poljoprivrednom dobru „Borike“ i posebno kod poljoprivrednih gazdinstava i ostalih domaćinstava koja po trediciji proizvode najveće količine krompira za jelo.

Umanjeni prinosi već imaju odraza i na manju ponudu za tržište. To prati povećanje i cijene krompira koja je već dostigla iznos od jedne marke što je više nego i jedne godine ranije.