Sela sve više privlače turiste

Glas Srpske - 09. октобра 2012. 058.ba

JAZ

INFO – Sve je više privatnih preduzetnika u Gornjem Podrinju kojima je turistička djelatnost osnovni izvor primanja. Dok se jedni opredjeljuju za kućnu radinost ili otvaranje kampova, neki domaćini nade polažu u seoski turizam, koji je u posljednje vrijeme atrakcija brojnim domaćim i stranim turistima.

Turistička djelatnost prerasta i u porodični biznis, o čemu najbolje svjedoči porodica Aleksandra Marića koji je vlasnik višegradskog kupališta „Jaz“ na Drini. Počeli su sa jednom kamp kućicom, a danas imaju pravi mini akva park sa bogatim i primamljivim sadržajima.

– Mi smo izbjeglice iz Goražda u Višegrad. Na Drini smo i odrasli. Na ovom mjestu sam stalno ribario, tu se sve više okupljalo omladine, turista i gostiju sa svih strana i došli smo na ideju da krenemo sa nekom vrstom biznisa iz turizma i ugostiteljstva. Kako smo zarađivali, tako smo se i proširivali, a sada imamo ogromno bogato kupalište sa svim sadržajima – priča vlasnik „Jaza“ Aleksandar Marić, kome u poslu pomažu supruga, djeca i roditelji.

Zbog sve većeg broja turista iz godine u godinu, Marići namjeravaju da izgrade novu kupačku platformu, ribarsku stazu sa bungalovima i pratećim sadržajima, kao i apartmane. Sve radi sami, bez ičije podrške i pomoći.

U Turističkoj organizaciji RS potvrđuju da se sve više turista interesuje za turizam u Gornjem Podrinju.

– Ovo područje je veoma interesantno sa turističkog aspekta, što su prepoznale i druge međunarodne organizacije, posebno italijanske, koje su na tom dijelu realizovale projekte iz razvoja seoskog turizma. U svakom idućem projektu neće izostati naša podrška, a posebno u projektima prekogranične saradnje opština u Srpskoj i Srbiji koji tek slijede – rekla je Branka Mihajlović iz TORS-a.

Osim Gornjeg Podrinja, cijelo područje RS ima realne mogućnosti za razvoj seoskog turizma, ali do sada nije bilo mnogo konkretnih mjera za njegov razvoj.

– Stoga smo raspisali javni konkurs na osnovu kojeg će se vršiti dodjela bespovratnih novčanih sredstava za razvoj turizma, sa akcentom na razvoj seoskog – rekla je Olivera Kunjadić, sekretar u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Turistički subjekti, dodala je Kunjadićeva, čiji je cilj unapređenje ruralnog turizma imaće prednost na konkursu.

Turistički kapaciteti

Za razvoj malih turističkih kapaciteta Ministarstvo trgovine i turizma u ovoj godini je predvidjelo milion maraka namjenskih sredstava u vidu granta. Sredstva su namijenjena subjektima koji su registrovani za obavljanje poslova iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva ili onima koji imaju djelatnost neposredno povezanu sa turizmom. Iz ovih sredstava finansiraju se i seoska domaćinstva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,