Stvoriti uslove da volontiraju i mladi i stari

23.10.2012.

VIŠEGRAD – Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske trudi se da se stvore uslovi da se volonterstvom, osim mladih, mogu baviti i ostale generacije, a posebno pripadnici treće dobi, rekla je danas saradnik u resornom ministarstvu Nela Sladojević.

Sladojevićeva je na prezentaciji projekta “Volonterskom legislativom do razvoja lokalnih zajednica” u Višegradu rekla da je ovaj projekat odličan primjer saradnje vladinog i nevladinog sektora.

“U posljednje vrijeme zainteresovanost maldih za volonterski rad je povećana, a Ministarstvo se trudi da se stvore uslovi da se volonterstvom mogu baviti i ostale generacije, posebno pripadnici treće dobi koji se na taj način neće osjećati nekorisno i odbačeno od društva”, rekla je Sladojevićeva.

Prezentacija projekta Volonterskom legislativom do razvoja lokalnih zajednica

Portparol projekta Biljana Matijević kaže da će tokom provođenja ovog projekta u 63 opštine Srpske biti prezentovan Zakon o volontiranju Republike Srpske, koji je donesen 2008. godine.

“Na ovim okupljanjima mladih i predstavnika nevladinog sektora i opštinskih vlasti stičemo saznanja o manjkavosti zakona i apelujemo na opštine da usvoje lokalnu volontersku politiku”, rekla je Matijevićeva.

Ona je rekla da će kroz projekat “Volonterskom legislativom do razvoja lokalnih zajednica” proći oko 400 volontera, članova nevladinih organizacija i predstavnika lokalne uprave.

Matijevićeva dodaje da je broj volontera od opštine do opštine različit, a najviše ih ima u Banjaluci oko 1.500.

Na prezentaciji je istaknuto da volontiranje, kao dobrovoljan vid pružanja pomoći drugome bez lične koristi u vidu novčane naknade, postoji dugo među ljudima.

Prezentaciji u Višegradu, koju je organizovao Omladinski komunikativni centar iz Banjaluke, prisustovali su predstavnici mladih iz Foče, Rudog, Čajniča, Rogatice i Višegrada.