Tajni vodovod proklete Jerine

Glas Srpske - 15. октобра 2012. 058.ba

Desimir Šarenac

ROGATICA – Dok se pored rijeke Drine grade putevi, razvijaju sela i niču gradovi, stara zdanja i drugi arheološki dragulji ne daju nam da pobjegnemo od bogate prošlosti.

Tako se u Starom Brodu kod Rogatice ovih dana mogu čuti priče o misterioznom vodovodu, koji su otkrili radnici probijajući put na lijevoj obali kanjona Drine.

Iznenadili su se kada su na lokalitetu „Glava“, oko kilometar od periferije Starog Broda naišli na veoma stare, neobične cijevi. U početku tome nisu pridavali veliku pažnju, ali kada su trasom prošli predstavnici Šumskog gazdinstva „Sjemeć“, stvar je postala ozbiljna i pokušao se sačuvati bar dio nađenog. Između ostalog, uzeta je cijev dužine 47 centimetara, za koju je utvrđeno da je od pečene gline, da je polagana u kanal i obložena kamenim pločama.

Mnogi stanovnici Starog Broda i susjedne Tatinice samo nagađaju o kakvom je vodovodu riječ, a ima i onih koji su se prisjetili veoma zanimljivih priča iz prošlosti.

Desimir Šarenac (64), penzionisani oficir Vojske Srbije, koji je rođen u Starom Brodu i nedavno se vratio u svoj kraj, rekao je da se misteriozna cijev može povezati sa legendom o prokletoj Jerini.

– Dok sam bio dijete slušao sam kako stariji pripovijedaju da je nekada ovdje postojao neki vodovod. Jedni su tvrdili da je njime sa Bokšanice prokleta Jerina od podanika sa područja sadašnje opštine Rogatica dobijala mlijeko u svom dvorcu na desnoj obali Drine – rekao je Šarenac i dodao da drugi tvrde da je vodovod bio izgrađen zbog neimara.

– Postoji vjerovanje da su vodovodom sa malog izvora na „Glavi“, koji zaista postoji, snabdijevani vodom radnici koji su za vrijeme Turaka gradili ćupriju na Drini u Višegradu i most na Žepi – rekao je Šarenac.

Prema njegovim riječima zanimljivo je da nikad niko nije znao gdje je taj mljekovod, odnosno vodovod, iako se jedan lokalitet kod sela zove „Česma“.

– Sve u svemu, otkriven je neobičan arheološki lokalitet. Za njega bi trebalo da se zainteresuju i nadležni za zaštitu istorijskih dobara RS i BiH i da saznamo koji su mještani u pravu – rekao je Šarenac.

Đurđevgrad „pamti“ Jerinu

Srednjovjekovna tvrđava Đurđevgrad iznad Zvornika nosi naziv po Đurđu Brankoviću. Iz tog perioda potiče i legenda o prokletoj Jerini, ženi Đurđevoj, kojoj se pripisuje podizanje starog zvorničkog grada.

Jedna staza dobila je, prema legendi, ime „Jerinina staza strasti“ po gospodarici koja je zavodila mladiće, a zatim ih noću bacala kroz tajna vrata s najviše kule u Drinu, da bi se bez svjedoka sačuvala tajna njenog noćnog života.

Druga staza nosi naziv „Jerinin put kamena“, jer je, prema legendi, Jerina naredila da se vruć kamen za gradnju zvorničke tvrđave ovom stazom prenosi iz ruke u ruku.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,