U ponedjeljak počinje probni popis stanovništva

14.10.2012.

Popis stanovništva

INFO – Probni popis u BiH počeće sutra i trajaće do 29. oktobra, biće obavljen u 60 popisnih krugova, a jedan krug obuhvata oko stotinu domaćinstava. Popisivači će sa sobom nositi mapu popisnog kruga da bi znali koja domaćinstva popisuju, te dodao da će svi podaci građana biti zaštićeni.

Probni popis koštaće 200.000 KM koje su obezbijeđene iz budžeta BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova biće održan u BiH poslije 21 godinu, čime će biti učinjen korak ka ispunjavanju uslova da bi postali evropska porodica.

Probnim popisom u Republici Srpskoj biće obuhvaćeno 15 opština i 21 popisni krug. To znači da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova, a to je oko 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana.

Popisnica koja tretira lica ima 45 pitanja, a 36 popisnica koja tretira stanove i domaćinstva.

Odgovore na pitanja daje član domaćinstva koji može dati relevantne odgovore, dok za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji ili staratelji.

Probni popis će, između ostalog, biti proveden u Banjaluci, Doboju, Prijedoru, Šipovu, Prnjavoru, Dubici, Bijeljini, Foči, Gacku, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Palama.

Probni popis treba da simulira popis u 60 popisnih krugova – 21 u Republici Srpskoj, 33 u Federaciji BiH i sedam u distriktu Brčko.

Probni popis u FBiH biće proveden u 19 opština kojim će biti obuhvaćeno oko 3.000 domaćinstava ili 9.000 stanovnika.

BiH je jedina od tri zemlje u svijetu koja nije provela popis stanovništva.

Ovaj popis radi se kako bi se uočili nedostaci i dobro uradio popis 2013. godine.