Ugovor o sanaciji curenja vode ispod brane HE „Višegrad“

SRNA - Radoje Tasić - 05. октобра 2012. 058.ba

Hidroelektrane na Drini

VIŠEGRAD – Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić i direktor preduzeća „HE na Drini“ Mile Lakić potpisali su danas ugovor sa predstavnicima firme „Štrabag“ iz Austrije o sanaciji curenja vode iz akumulacionog jezera Hidroelektrane „Višegrad“ ispod pregradne brane.

Vrijednost ugovorenih građevinskih radova je 20 miliona KM, a radovi bi trebalo da budu završeni za 18 mjeseci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da se godišnje zbog curenja vode ispod pregradne brane u nepovrat gubi 15 megavata električne energije.

„To je važno, ali najvažnije je da se poboljša bezbjednost hidrocentrale. Iznad svega, mi pokazujemo sposobnost da u ovim teškim vremenima za cijeli region investiramo u kapitalne stvari. Kada se sve ovo završi dobićemo pet odsto povećanje proizvodnje na višegradskoj hidroelektrani“, rekao je Dodik.

Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić navela je da je za izvođača radova izabrana firma koja ima stručnjake koji će uraditi ovaj specijalan i odgovoran posao.

„Važno je da će u ovom projektu biti angažovana i domaća radna operativa“, naglasila je Milekićeva.

Direktor preduzeća „HE na Drini“ Mile Lakić izrazio je zadovoljstvo što se nakon šestogodišnjih priprema i provedenog međunarodnog tendera pristupa ovom grandioznom projektu već od novembra.

„Drago mi je da smo uspjeli da obezbijedimo da se određen broj poslova radi na lokalnom nivou, čime pokazujemo široku socijalnu i društvenu odgovornost“, istakao je Lakić.

Direktor „Štrabaga“ Zoran Stojić zahvalio je za povjerenje i obećao da će projekat biti realizovan na vrijeme.

Prema ispitivanjaima, ispod pregradne brane HE „Višegrad“ procuri 14,5 metara kubnih vode u sekundi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,