Uručen orden predsjedniku Srpske

14.10.2012.

Oreden Miloradu Dodiku

FOČA – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj uručio je danas, na praznik Pokrova presvete Bogorodice, Zlatni orden Svetog Petra Dabrobosanskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za istaknuto zalaganje u izgradnji hrama Svetog Save u Foči.

Uručujući orden i gramatu, mitropolit Nikolaj izrazio je zahvalnost crkve i vjernika predsjedniku Srpske koji je nesebično pomogao da se iznađu sredstva da bi hram bio ukrovljen i na njega postavljeni krstovi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i kum najvišeg krsta, jednog od tri na ovom hramu koji je najveći pravoslavni u BiH, rekao je da je ponosan što su se svi ljudi dobre volje okupili i svojom ljubavlju udruženi uspjeli da pokriju i ukrove hram Svetog Save.

“Na ovaj način, okupljanjem oko naše pravoslavne crkve, čuvamo i nacionalni identitet i ostajemo u uvjerenju da smo privrženi našoj vjeri koja nas je mnogo čemu dobrom naučila”, naglasio je Dodik.

On je poručio da nikada ne smijemo prestati da se okupljamo oko crkve.

“Ostaću predan u nastojanjima da zajedno sa mitropolitom, sveštenstvom, vjernicima i našim ljudima iz dijaspore nastavimo sa poslovima da bismo priveli kraju uređenje hrama – da bude ponos Foče i cijele regije”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da je Foča važno mjesto u nacionalnoj istoriji.

Zlatni orden Miloradu Dodiku

“Iako je ova ideja decenijama čekala na realizaciju, da se počne sa izgradnjom Svetosavskog hrama, ipak, je došla u najbolje vrijeme. I u najteže vrijeme, sabornošću, možemo da gradimo hramove”, istakao je Dodik.

Predsjednik Odbora za izgradnju hrama Svetog Save u Foči jerej Nenad Tupeša rekao je da je do sada u izgradnju uloženo tri miliona KM, od čega je, osim vjernika i lokalne zajednice, znatnu pomoć od 1.400.000 KM izdvojila i Vlada Republike Srpske.

“Ovo je veliki dan za nas. Uspjeli smo da privedemo kraju građevinske radove i da postavimo krstove. Predstoji još mnogo posla na unutrašnjem uređenju, a pretpostavlja se da je za te namjene potrebno od tri do pet miliona KM”, naveo je Tupeša.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj dodijelio je gramate i kumovima za dva mala krsta Milivoje Vilotiću i Milenku Mališu, kao i zaslužnim pojedincima Ruži Stojanović, Oliveri Elez i Savi Milovanoviću.

Srpska pravoslavna crkvena opština fočanska dodijelila je priznanje Vladi Republike Srpske za pomoć u izgradnji Svetosavskog hrama koju je primila ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.