Višegradski srednjoškolci obilježili 120 godina od rođenja Ive Andrića

09. октобра 2012. 058.ba

120 god od rodjenja Andrića

VIŠEGRAD – Obilježavajući 120 godina od rođenja književnika i nobelovca Ive Andrića učenici i profesori književnosti Srednje šjkole „Ivo Andrić“ iz Višegrada položili su svježe cvijeće na Andrićev bijeli mermerni obelisk kod ćuprija na Drini, koji podsjeća na veliko djelo poznatog književnika.

Profesor književnosti Dijana Inđić-Milošević je podsjetila na svevremenske Andrićeve poruke, naglašavajući da se one iznova otkrivaju svakim novim čitanjem njegovih književnmih djela.

Povodom velikom jubileja, 120 godina od rođena slavnmog piscam, u Višegradskoj Srednjoj školi, koja nosi njegovo ime, održan je i književni čas.
Inače, ovogodišlja kulturna manifestacija „Višegradska staza“, kao i Međunarodno likovno saborovanje bili su u znaku 120 godina od rođenja Ive Andrića.

U sklopu „Višegradske staze“ protekle sedmice održan je i veliki Međunarodni simpozijum Instituta za slavistiku Univerziteta iz Graca posvećen porukama Andrićevog najčuvenijeg romana „Na Drini ćuprija“.

Uz obilježavanje Andrićevog rođendana i Dana bibliotekara Srpske Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ u Višegradu periređuje književno veče, a krajem oktobra iz štampe će izaći Drugi zbornik radova Višegradskog Društva ljubitelja pisane riječi „Most“, pod nazivom „Uz Andrićeve jubileje“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,