Aduti poslovne zone i turizam

Glas Srpske - 13. новембра 2012. 058.ba

Ćuprija - čamac

Dvije poslovne zone glavne su uzdanice opštine Višegrad za privlačenje investitora, dok u Rudom šansu vide u turizmu i poljoprivredi.

Višegrad

Opština Višegrad ima dvije poslovne zone – „Dobrun“ površine 2,7 hektara i „Vardište“ površine 2,08 hektara.

– Poslovna zona „Dobrun“ udaljena je desetak kilometara od centra grada, a „Vardište“ 18 kilometara i nalazi se neposredno uz granicu sa Srbijom. U poslovnim zonama postoji izgrađen sistem napajanja električniom energijom, snabdijevanja vodom, kanalizacioni sistem i telekomunikaciona mreža – kazali su u opštini Višegrad.

Kada su u pitanju neiskorišćeni privredni kapaciteti, u ovoj opštini akcenat stavljaju na nekoliko preduzeća u kojima bi uz skromna ulaganja mogla započeti proizvodnja.

– To su „Privredni preporod“, „Metalgas-V“, „Moda“, „Kesten-Varda“ i „Milsa“ – istakli su u ovoj opštini.

Višegrad ima i značajne prirodne resurse čije iskorišćavanje može privući investitore, a aduti su šumski i hidropotencijali.

– Najveći dio opštine čini šumsko zemljište, a značajan resurs predstavljaju hidroenergetski potencijali rijeka Drine, Rzava, Lima i akumulacije Višegradskog jezera – navode u opštini Višegrad.

Ova lokalna zajednica se može pohvaliti i nezagađenim poljoprivrednim zemljištem i termalnim izvorima.

– U Višegradskoj banji se nalazi izvor termalne vode. Voda u izvorima je slabo mineralna i odlikuje se visokom radioaktivnošću, što je čini ljekovitom. Vode Višegradske banje su jedine ovog tipa u BiH – kazali su u opštini Višegrad.

Kako bi olakšali poslovanje, u ovoj opštini ističu da su procedure sveli na minimum i da su obezbijedili podršku investitorima.

– Odobrenje za rad moguće je dobiti za dva do tri dana, ukoliko je priložena potrebna dokumentacija. Investitore i preduzetnike podržavamo putem stimulativnih kredita, garantnog fonda, podsticaja za zapošljavanje i razvoj poljoprivrede i sela. Preduzetnici koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost u prvoj poslovnoj godini su oslobođeni i obaveze plaćanja komunalnih taksi u iznosu od 90 odsto od iznosa propisane komunalne takse za isticanje poslovnog imena – kazali su u ovoj opštini i dodali da za privlačenje investitora treba osmisliti promotivne akcije i projekte javno-privatnog partnerstva.

Rudo

Potencijali opštine Rudo za privlačenje investitora ogledaju se, prije svega, u oblasti turizma i poljoprivrede. Razvoj turizma zasniva se na bogatom istorijskom nasljeđu, kulturno-istorijskim spomenicima i objektima od istorijskog značaja. Na području opštine postoje brojni lokaliteti nekropola i stećaka, koji nisu dovoljno istraženi.

Turistički potencijal leži i u rijeci Lim.

– Dio rijeke Lim prije ulaska u mirne vode vještačkog jezera pravi je izazov za kajakaše i raftere. Tu se tradicionalno održava međunarodni limski biatlon (rafting i biciklizam) – kazali su u ovoj opštini.

Uz Lim i druge manje rijeke rasprostranjeno je plodno zemljište koje predstavlja šansu za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

– U posljednje vrijeme djelujemo planski i usmjeravamo investitore na uzgoj jagodičastog voća, a značajno mjesto zauzima i plastenička proizvodnja, za koju postoje svi preduslovi – kazali su u opštini Rudo.

Ova opština raspolaže i neiskorišćenim industrijskim kapacitetima u oblasti metalne, drvne i hemijske industrije.

– Preduzeće „FAP autodijelovi“ preregistrovano je 2009. godine u „Novi autodijelovi“ i u vlasništvu je Vlade RS. S obzirom na fleksibilnost ovog proizvodnog pogona i velike mogućnosti u oblasti metaloprerade, očekuje se zainteresovanost potencijalnih investitora. Tu je i preduzeće „Polimka“ iz oblasti drvoprerađivačke industrije koje posjeduje kapacitete za primarnu obradu drveta, proizvodnju građevinske stolarije i dijelova namještaja. Ovo preduzeće je kupila Vlada RS i preregistrovano je u „Nova Polimka“ – kazali su u opštini Rudo i dodali da su neiskorišćeni i kapaciteti preduzeća „Rudoplast“ u kojem je u toku stečajni postupak.

Opština Rudo ima spreman idejni projekat i za izgradnju protočne hidrocentrale „Mrsovo“.

Od pogodnosti koje nude investitorima, opštinari ističu brzu registraciju za koju su potrebna tri dana, ali i podsticaje i stimulativne kredite.

– Opština Rudo obezbjeđuje podsticaje za razvoj poljoprivredne proizvodnje i povoljne kredite za otpočinjanje biznisa, uz uslov zapošljavanja novih radnika – kazali su u ovoj opštini i dodali da je najveća prepreka za razvoj odsustvo preduzetničkog duha i nedovoljna promotivna aktivnost.

Projekat „Glasa Srpske“

Glavni cilj projekta „Ekonomska ponuda opština RS domaćim i stranim investitorima“, koji je pokrenuo „Glas Srpske“, jeste promocija ekonomskih potencijala opština u RS. Uzimajući u obzir da gradovi i opštine u RS imaju neiskorišćene industrijske kapacitete i resurse u poljoprivredi, šumarstvu, rudnim bogatstvima, elektroenergetici, turizmu i drugim oblastima, cilj je da im kroz ovaj projekat pružimo priliku da potencijalnim investitorima prezentuju svoju ponudu.

Osim toga, želimo i da zajednički ukažemo na prepreke sa kojima se investitori suočavaju prilikom dolaska u određenu lokalnu zajednicu u kojoj žele da investiraju, da bi one, uz podršku nadležnih institucija, bile uklonjene.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,