Biće ispunjen rebalansirani plan proizvodnje

SRNA - Radoje Tasić - 26. novembra 2012. 058.ba

Mile Lakić

VIŠEGRAD – Direktor preduzeća „Hidroelektrane /HE/ na Drini“ iz Višegrada Mile Lakić rekao je danas da će, uprkos sušnoj godini, biti ispunjen rebalansirani godišnji plan proizvodnje od 871 gigavat-časova električne energije, jer je Hidroelektrana „Višegrad“ sa jučerašnjim danom proizvela 740 gigavat-časova struje.

„Za 23 godine postojanja višegradska hidroelektrana proizvela je ukupno 20.372 givavat-časa električne energije“, naveo je Lakić.

On je podsjetio da je, od velikih projekata planiranih za ovu godinu, 15. novembra počela realizacija planova na sprečavanju curenja vode ispod pregradne brane HE „Višegrad“, a radove je na međunarodnom konkursu dobila Firma „Štrabag“ iz Austrije.

„Ovaj projekat će biti završen za 18 mjeseci, a za njegovu realizaciju potrebno je obezbijediti 22 miliona KM“, naveo je Lakić.

Direktor najuspješnije firme u Višegradu kaže da su u ovoj godini završeni i projekti čišćenja korita rijeke Prače da bi se spriječilo nanošenje mulja u akumulaciju višegradske elektrane.

Takođe, povezan je hidroinformacioni sitem u slivu rijeke Drine, urađen idejni projekat za HE „Mrsovo“ i uzeto učešće u pripremama za izgradnju sistema od četiri hidrocentrale pod nazivom „Gornja Drina“.

„U idućoj godini planirano je da od preduzeća `Andrićgrad` bude kupljena poslovna zgrada čija je gradnja u toku za `HE na Drini“, istakao je Lakić.

Hidroelektrana „Višegrad“, koja je obilježila 23 rođendan, nakon četiri godine gradnje puštena je u rad 25. novembra 1989. godine. Simbolično puštanje u rad ovog hidroenergetskog objekta instalisane snage 315 megavata obavio je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Bogić Bogićević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,