Fočaci kumovali slavi Pećke patrijaršije

13. новембра 2012. 058.ba

Pećka patrijaršija

FOČA – U Pećkoj patrijaršiji obilježen je praznik Svetog Arsenija, srpskog arhiepiskopa koji je osnovao taj manastir. Proslavi su, pored Srba iz Metohije, prisustvovali i vjernici iz Crne Gore i Republike Srpske. Među njima i delegacija iz Foče koju je predvodio domaćin i kum slave, Zdravko Krsmanović.

Duhovna prestonica Srba proslavila je svog osnivača. Sveti Arsenije, koji je na tronu srpske crkve naslijedio svetoga Savu, u 13. vijeku je izgradio prvu od četiri crkve manastirskog kompleksa. Pećka patrijaršija, u kojoj su vijekovima stolovali srpski patrijarsi, danas je ograđena bodljikavom žicom, a manastirski mir čuvaju vojnici Kfora. Igumanija manastira, mati Fevronija kaže da monahinje van kruga manastira ne smiju da izlaze bez vojne pratnje.

– Nije lako, mi smo ovde u zatvoru 13 godina, ne smemo bez vojske nigde da idemo. Zemlju koju smo obrađivali su nam oduzeli, ostalo nam je malo bašte i nešto voća – kaže mati Fevronija.

Pored duhovne podrške, Pećka patrijaršija i materijalno pomaže malobrojne Srbe u metohijskim enklavama. U opštini Peć živi tek nešto više od 1000 Srba, a u samom gradu, od predratnih 20 000, trenutno ih je svega osam. Posljednjih par godina bezbjednost Srba je poboljšana, ali su i dalje ostali problemi uništene i uzurpirane imovine, nezaposlenosti i siromaštva koji njihov život čine jedva podnošljivim.

– Ovde nema nikakvih uslova za život. I dan danas živimo isključivo od pomoći, a najveću pomoć dobijamo od crkve – kaže Ranko Bakić iz sela Levoše kod Peći.

U užem centru Peći živi samo jedna srpska porodica, Branko Jokić sa suprugom i sinom.

– Želeo bih da se Srbi vrate. Dosta je zapaljenih srpskih kuća i zauzete imovine, ali je sada dostignuta svest kod sudova i stvarno je moguće povratiti svoju imovinu. Ja se borim da povratim svoju firmu koju je zauzeo čovek koji je u njoj otvorio perionicu automobila. Nadam se da ću doći do svog poseda, da krenem privatni biznis koji sam radio pre rata – ističe Jokić.

Slavsku liturgiju služile su četiri vladike, a pored metohijskih Srba u Pećku patrijaršiju stigli su i vjernici iz Republike Srpske i Crne Gore. Slavi je kumovao odlazeći načelnik Foče, Zdravko Krsmanović.

– Sa vladikom Teodosijem smo dogovorili da se napravi bratska veza pojedinih opština, naročito Velike Hoče sa Fočom, jer mislim da to ima smisla i da je to dugoročna obaveza nas iz Republike Srpske prema bratskom srpskom narodu na Kosovu- rekao je Krsmanović.

Episkop raško-prizrenski Teodosije zahvalan je na podršci iz Srpske.

– Nama mnogo znači podrška braće iz Republike Srpske. Mi ih smatramo kao stariju braću u smislu što su oni preživeli pre nas sve ovo što mi danas preživljavamo. Tako da možemo mnogo od njih da se poučimo i na njih ugledamo. Svaka poseta nam je značajna jer nas hrabri- istakao je episkop Teodosije.

Pećka patrijaršija od naredne godine mogla bi ostati bez obezbjeđenja Kfora. Episkop lipljanski Jovan, koji u Pećkoj patrijaršiji zastupa patrijarha Irineja, upozorava da se to ne nipošto bi smjelo dozvoliti.

– Citirao bih italijansku vojnikinju kojoj je neko zahvaljivao što čuva Pećku patrijaršiju, a ona iskreno rekla “Ne čuvam ja Patrijaršiju, već Patrijaršija čuva nas.” Mi moramo reći da vojnici mnogo bolje razumeju ovde situaciju nego što je razumeju njihovi političari i naredbodavci. Ako Luvr ima svoje obezbeđenje, koji živi u mirnom Parizu, ono pogotovo treba ovom mestu, koje je ne samo mesto svetske baštine, nego i mesto ugrožene svetske baštine sa liste Uneska. Takav predlog je mogao dati neko ko apsolutno nema osećaj za stvarnost- poručio je episkop Jovan. Kompleks hramova Pećke patrijaršije, koji je urađen po zamisli svetoga Save, jedinstven je u hrišćanskom svijetu. Ovaj manastir je opstao skoro osamsto godina i u mnogo težim vremenima od današnjih, pa vjernike i sestrinstvo manastira ne napušta nada da će i ovaj period biti prebrođen.

U Patrijaršiji i fočanski srednjoškolci

Slavu Pećke patrijaršije uveličao je etno-sastav Kimval iz Foče, koji čine bogoslovi i učenice Srednjoškolskog centra, a nastupili su i guslari iz fočanskog Udruženja Herceg Šćepan. Fočaci su posjetili i manastir Visoke Dečane, te Đurđeve stupove kod Berane, gdje ih je ugostio vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,