Izbjegli iz FBiH imaju najviše problema

SRNA - 22. новембра 2012. 058.ba

Porodica Bukarac u Novom Goraždu

NOVO GORAŽDE – Načelnik opštine Dalibor Nešković ističe da najveći problem imaju izbjegli i raseljeni Srbi iz Federacije BiH, koji su trenutno nastanjeni u Novom Goraždu i ostalim opštinama Gornjeg Podrinja.

Dvije decenije goraždanski Srbi sele se i bore sa problemima – u Novom Goraždu, nastalom na dijelu teritorije prijeratnog Goražda, 99 odsto od oko 4 000 stanovnika su raseljeni i prognani, a na obnovu kuća čeka njih 350.

Načelnik opštine Dalibor Nešković ističe da najveći problem imaju izbjegli i raseljeni Srbi iz Federacije BiH, koji su trenutno nastanjeni u Novom Goraždu i ostalim opštinama Gornjeg Podrinja.

„Većina nema nikakvih ličnih primanja, a malo kome je obnovljena imovina. Podnosili su zahtjeve u opštini Goražde u Federaciji BiH, ali nikakvog uspjeha nije bilo. Kuće su i danas u ruševnom stanju,a imanja zapuštena“ – kaže Nešković.

Četveročlana porodica Bukarac je nakon uspostavljanja Dejtonskog mirovnog sporazuma morala da napusti Ilijaš. Kova Bukarac, sa suprugom i dva sina, novi život započela je u Novom Goraždu.

„U proteklih 16 godina dva puta smo se preseljavali. Najprije smo živjeli u jednoj kući, a nakon toga smo dobili montažnu kuću u Donjoj Sopotnici. Nedavno smo dobili stan u naselju Kopači, nakon što nam je montažnu kuću uništila Drina u Donjoj Sopotnici u posljednjim poplavama“ – priča Kova.

Ona dodaje da u Ilijašu, kao i većina Srba, nikada nisu imali priliku da obnove imovinu.

„Imali smo novu kuću koja je srušena poslije Dejtona.Podnosili smo zahtjeve za obnovu,ali uzalud. Odgovorni u opštini Ilijaš rekli su nam da od obnove – nema ništa.

Uvijek su govorili da smo `trebali tamo biti`,a to nismo mogli, jer je sve srušeno. Staro imanje je zapušteno, tako da više tamo i ne idemo“ – kaže Kova Bukarac.

Ona dodaje da su dobro prihvaćeni u Novom Goraždu u kojem ima razumijevanja za izbjegle, iako je većina preživjela najteže nedaće rata.

Obilježavanje godišnjice potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i krsne slave MUP-a Republike Srpske – Aranđelovdana bili su dobra prilika za sjećanje na stradanja gorždanskih Srba od 1992.godine.

Za ove zločine niko od naredbodavaca i počinitelja nije odgovarao, iako u Novom Goraždu imaju brojne dokaze sa imenima i prezimenima zločinaca, od kojih su neki danas na uglednim pozicijama u Federaciji BiH.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,