Krov nad glavom dobile 22 porodice

07.11.2012.

Zgrada u Novom Goraždu

NOVO GORAŽDE – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš uručili su danas u Novom Goraždu ključeve novoizgrađenih stanova za 22 porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida čije su stambene jedinice poplavljene 2010. godine.

Đokić je tom prilikom rekao da je Vlada Republike Srpske uložila 1.700.000 KM u izgradnju dvije trospratne stambene zgrade sa 36 stanova za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji su i raseljena lica, a kojima su uništene montažne kuće u naselju Donja Sopotnica kod Novog Goražda u poplavama prije 18 mjeseci.

“Ovo je još jedan primjer da je Vlada Srpske solidarna sa stanovništvom koje je u nevolji. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica ovaj projekat su proveli da bi pomogli stanovništvu koje je ostalo bez imovine. Nećemo stati na ovome i nastavićemo da pomažemo svima kojima je pomoć potrebna”, naglasio je Đokić.

On je najavio da će biti nastavljeno stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u svim opštinama Republike Srpske.

Đokić je rekao da će u Novom Goraždu u preostalih 14 stanova u ove dvije stambene zgrade useliti porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi iz susjednih opština koji do sada nisu riješili stambeno pitanje, a jedan dio stanova biće dat na korištenje opštini Novo Goražde.

Petar Đokić u Novom Goraždu

Čordaš je rekao da je Vlada Republike Srpske tražila najbolje rješenje kako bi se pomoglo stanovništvu u ovoj izrazito nerazvijenoj opštini Srpske.

“Imali smo još jednu varijatnu da opremamo zgradu koja je započeta prije nekoliko godina, ali smo odustali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Sada smo vidjeli da smo dobro postupili i da je ova zgrada ukras za opštinu Novo Goražde”, istakao je Čordaš.

Porodice koje su dobile novoizgrađene stanove kažu da su zadovoljne, jer su se do sada snalazili na razne načine. Neki su bili smješteni kod rodbine, a neki su plaćali kiriju.

Zdravka Petrović, kojoj je nabujala Drina uništili montažnu kuću u kojoj je živjela sa sinom i njegovom porodicom, kaže da su zadovoljni stanom od 64 metra kvadratna.

Načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković rekao je da očekuje podršku u daljoj urbanizaciji Novog Goražda.

“Imamo mnogo problema i vjerujemo da će nam Vlada Republike Srpske pomagati kao i do sada. Trebali bismo izgraditi još jednu ovakvu zgradu za stanovništvo koje još nema stalno riješeno stambeno pitanje”, rekao je Nešković.