Milioni spiskani na privatnike i reklame

29. новембра 2012. 058.ba

Opština Foča

FOČA – Deficit opštine Foča u mandatu prethodnog načelnika Zdravka Krsmanovića iznosi šest miliona maraka, a najviše novca je potrošeno na privatna preduzeća, dok su stotine hiljada izdvojene za medijsko predstavljanje ove lokalne zajednice.

Ovo je, između ostalog, navedeno u Izvještaju o utrošku budžetskih sredstava u proteklih deset mjeseci ove godine, koje je uradilo Odjeljenje za finansije opštine Foča.

Gubitak u budžetu opštine Foča je 1,6 miliona maraka, kreditna zaduženja 3,8 miliona, a iznos nerealizovanih stavki 910.000 maraka.

Kada se sve to sabere, dubioza opštine Foča iznosi oko šest miliona maraka. Prema Izvještaju, prethodna vlast je desetomjesečnom periodu potrošila 10,95 miliona maraka, a ostvarila prihod od 7,3 miliona KM plus dva miliona kreditnog zaduženja. Po svemu sudeći, pred novom vlašću u ovoj opštini je težak period, a u opštinskom Odjeljenju za finansije predviđaju da do kraja godine deficit budžeta neće biti ispod milion maraka.

– Razlika između ostvarenih prihoda i svih rashoda iznosi milion i šest stotina maraka. To je stanje zatečenog doma na 1.11.2012. godine. Ima dosta neraspoređenih finansijskih sredstava, koja se neće moći isplatiti do kraja godine, plus redovne obaveze za novembar i decembar. Teško je procijeniti deficit na kraju godine, ali je nesumnjivo da neće biti ispod milion, a možda bude i milion i po – rekla je Mirjana Davidović, načelnik Odjeljenja za finansije opštine Foča.

Kako bi se sačuvala likvidnost opštine, Odjeljenje za finansije planira preduzeti određene mjere.

– Nama je trenutno najbolje sačuvati likvidnost opštine, a u tom cilju će Odjeljenje pokrenuti postupak da se sklope sporazumi sa svim dobavljačima o dugoročnom plaćanju tokom 2013. godine – rekla je Davidovićeva.

Prethodna vlast u Foči na čelu sa Krsmanovićem mnoge stavke iz budžeta nije ispoštovala, dok je strogo vodila računa o medijskom predstavljanju.

Tako nije ispoštovala budžetske stavke koje su se donosile na podsticaj zapošljavanju, poljoprivredi, za izgradnju hrama Svetog Save, pomoć socijalno ugroženima, stipendije i kredite kao ni pomoć nezaposlenim porodiljama.

– U proteklih deset mjeseci iz budžeta opštine Televiziji BN isplaćeno je 64.000 maraka, Medija market, odnosno OSM televiziji 35.000, Alternativnoj televiziji 1.400 maraka i 5.000 MPC Internacionalu – naveli su u opštinskom Odjeljenju za finansije.

Za infrastrukturne radove i druge različite namjene mnogim privatnim firmama isplaćene su velike sume iz opštinske kase u toku ove godine.

Tako je privatno preduzeće HG „Inženjering“ od opštine naplatilo 2,5 miliona maraka, Kovin iz Visokog pola miliona maraka koje je bilo angažovano na izgradnji mosta na Ćehotini, preduzeće Ilidža putevi za asfaltiranje gradskih ulica i lokalnih puteva naplatilo je 260.000 maraka, preduzeće „Radis“ iz Sarajeva 136.000, dok je za podignuto gorivo u toku ove godine preduzeću „Oktan promet“ isplaćeno 188.000 maraka.

– Protiv opštine Foča je u toku 71 sudski spor, a od nje se po tome potražuje milion i po maraka.

Zapošljavanje bez konkursa

Na platnom spisku opštine Foča trenutno se nalazi 124 radnika, što za ovu malu opštinu predstavlja preglomazan aparat.

– U tehničkom mandatu načelnika Krsmanovića primljeno je više od 30 radnika bez konkursa, a ima ih još bez adekvatnog rješenja. U opštinu će doći glavni inspektor za rad koji će sve po pitanju radnih odnosa pregledati i mi ćemo zatražiti reviziju finansijskog stanja opštine – rekao je novi načelnik opštine Radisav Mašić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,