Ne isplaćuju plate, a primaju nove radnike

22.11.2012.

Komunalac - Foča

FOČA – Radnici fočanskog preduzeća “Komunalac” ogorčeni su jer im se doprinosi ne uplaćuju redovno, topli obrok i oktobarska plata kasne, preduzeće je u sve većim problemima, a uprkos tome prima nove radnike.

Njih 34 je u utorak poslijepodne jednočasovnim štrajkom upozorenja ukazalo na brojne nedostatke u ovom preduzeću.

Istakli su da strahuju, a ipak rade za mala primanja koja se na mjesečnom nivou kreću od 300 do 450 maraka.

– Imamo problem sa isplatom doprinosa, nije regulisano socijalno i zdravstveno osiguranje, ne isplaćuje nam se topli obrok, a za lični dohodak ne znaju hoće li ga biti i kako će ga isplatiti. Nema novca, došli smo u zimu kada slijede problemi, a ne znamo kako će se riješiti – kaže predsjednik Sindikalne organizacije “Komunalac” Foča Dejan Blagojević ističući da radnici rade i u nehumanim uslovima, a plate su minimalne.

Zaposleni tvrde da je naglo došlo do pogoršanja u preduzeću, a da se problemi nagomilavaju. Kažu i da se u posljednje vrijeme primaju novi radnici, što smatraju apsurdnim, jer se plate ne isplaćuju ni stalnim radnicima.

– Tražimo od poslodavca, i od većinskog vlasnika, opštine Foče, da riješi naše probleme. Ovo je za sada štrajk upozorenja, ako se ne riješi, stupićemo u veći štrajk – dodaje Blagojević.

Radoš Ristanović, koji je zaposlen u preduzeću “Komunalac”, kaže da se u sve umiješala politika.

– Politika je umiješana u sve ovo. U septembru smo dobili novo rukovodstvo i od tada je sve krenulo nizbrdo. Otkako smo tada primili platu, nemamo više ništa. Hoćemo da radimo, imamo najminimalnije uslove za rad, platu i topli obrok, radimo i po kiši i po snijegu, imamo svi porodicu, a gladni ne možemo raditi – kaže Ristanović.

Novo rukovodstvo koje su u septembru dobili bilo je privremeno. U međuvremenu je imenovan novi direktor “Komunalca”, koji za trenutne probleme kaže da su nastali usljed nagomilanih dugova.

– Nama duguju mnogi, bolnica, KP dom. Sad imamo potraživanja od 340.000 maraka. Na računu imamo deset hiljada maraka, možemo danas da isplatimo topli obrok, a ja sam predložio da im se isplati plata – kaže direktor “Komunalca” Grujo Milanović.

Osim radnika, i uprava “Komunalca” tvrdi da je u pitanju politički sukob. Po svemu sudeći, politički sukob, politički će se i rješavati.

Rješenje

U Nadzornom odboru preduzeća “Komunalac” kažu da su pronašli rješenje.

– Ono što smo uspjeli da napravimo jeste da će se isplatiti jedan topli obrok radnicima u dosadašnjem iznosu. Uvidjeli smo zahtjeve sindikata, najavili sastanak sa opštinskim strukturama i načelnikom koji su većinski vlasnici preduzeća, kako bi bilo pronađeno zajedničko rješenje – kaže zamjenik predsjednika NO “Komunalac” Ognjen Berezovski.