Nova knjiga Radisava Mašića

22. новембра 2012. 058.ba

Radisav Mašić - Kapetanova sablja

KAPETANOVA SABLjA

FOČA – Iz štampe je izašla nova knjiga Radisava Mašića, književnog stvaraoca, publiciste i novinara iz Foče, koji od oktobarskih lokalnih izbora obavlja funkciju načelnika opštine Foča.

Radi se o zbirci pripovjedaka i kratkih priča, književnoj formi u kojoj je Mašić jednostavno pronašao svoju stvaralačku nit.

Znalački, istančanim jezikom, uz kratke, jezgrovite i slikovite opise Mašić uspjeva držati pažnju čitalaca kroz zanimljive priče iz raznih vremenskih perioda, počev od vremena otomanskog zuluma, preko udbaške strahovlade, pa do današnjih dana.

Posebno se izdvaja pripovjetka Kapetanova sablja, po kojoj knjiga nosi naziv, a koja opisuje sve naše podjele tokom Drugog svjetskog rata, nakon koga su sistemom zasjeda pripadnici Udbe likvidirali viđene Srbe, samo zato što su slijedili časnu dužnost oficira kraljeve vojske.

Interesantno je da knjiga počinje sa dvije kratke priče sa kojima je Radisav Mašić učeastvovao na tradicionalnom Vaskršnjem konkursu kratke priče časopisa „Soko“ iz Dobruna. Prva, „Tajna je starija od istine“, ušla je u najuži izbor odabranih na ovogodišnjem „Sokolovom“ konkursu, a za posljednju u knjizi – „Veliki petak“, Mašić je dobio prvu nagradu na „Sokolovom“ konkursu Vaskršnje priče 2008. godine.

Izdavač knjige je „Svet knjige“ iz Beograda, a recenzent Mićo Cvijetić, poznati književni kritičar iz Beograda.

Radisav Mašić je po obrazovanju profesor književnosti i srpskohrvatskoh jezika. Poznati je i priznati novinar i publicista. Prije rata bio je urednik „Fočanskih novina“ i „Drinskih novina“, a nakon poslednjeg rata obavlja dužnost direktora Centra za kulturu i informisanje i glavnog i odgovornog urednika Radio Foče.

Objavio je knjige dokumentarne i putopisne proze „Miholjdan u Staroj Hercegovini“ i „Znamenja Stare Hercegovine“. Koautor je više monografija i knjiga.

Za svoje književno stzvaralaštvo, posebno za pisanje kratkih priča, dobio je više nagrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,